Gymnastikstjärnan: Tala ut om övergreppen har gett mig styrka

Uppdaterad
Publicerad

Gymnastikstjärnan Simone Biles säger att det var en stor lättnad att tala ut om Larry Nassar och de sexuella övergreppen från läkaren. Att berätta har gett henne en extra styrka.

I januari blev USA:s tidigare landslagsläkare i gymnastik, Larry Nassar, dömd till upp till 175 år i fängelse efter att nästan 160 kvinnor vittnat om sexuella övergrepp.

Biles var ett av offren, och hon valde sedan att kliva fram och berätta om vad som hänt.

– Det var väldigt jobbigt, men jag kom fram till att om jag kan berätta min historia, då kanske andra får styrkan att berätta sina upplevelser, säger hon till BBC.

Biles vann fyra OS-guld i Rio 2016, och nu i augusti kom hon tillbaka efter ett tvåårigt tävlingsuppehåll. Då vann hon sitt femte amerikanska mästerskap. I Qatar senare i oktober kommer hon återigen tävla internationellt, på VM.

– Jag tycker det var väldigt viktigt att stödja kollegorna inom gymnastiken, och stå upp för vad man tror på. Att kunna säga ”jag tycker inte det här är rätt”, och jag hoppas att jag gav dem mod att komma ut och berätta deras egna historier, säger hon.

– Det känns som det gett mig styrka, säger fortsätter hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.