Aly Raisman och Simone Biles har båda vittnat om sexuella övergrepp. Foto: TT NyhetsbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter övergreppen – förbundet kan läggas ned

Uppdaterad
Publicerad

Den stora skandalen om sexövergrepp inom amerikansk gymnastik fortsätter att växa.
Nu kan hela det amerikanska gymnastikförbundet upplösas efter ett beslut i går.
– Det är dags för organisationen att bli utbytt. Min enda sorg är att det har tagit så lång tid, säger Jamie Dantzscher som var en av de första att gå ut med Larry Nassars övergrepp, till ESPN.

I ett öppet brev till amerikanska gymnaster säger Sarah Hirshland vid USOC, den amerikanska olympiska kommittén, att USA Gymnastics har misslyckats med att ”ändra sin kultur, att återuppbygga ledarskapet och att tjäna sina medlemmar”. Nu har USOC vidtagit de första åtgärderna för att helt upplösa gymnastikförbundet.

”Ni förtjänar bättre”, skriver Hirshland i ett brev som riktar sig till landets gymnaster.

Den drastiska åtgärden kan komma att innebära att 150 000 gymnaster och 3000 idrottsföreningar blir utan organiserande förbund. Men USOC försäkrar att de ska arbeta för att gymnasterna ska ha det stöd de behöver för att nå fortsatta framgångar.

”Sorg att det tagit så lång tid”

– Jag är väldigt tacksam, men jag önskar att de hade tagit det här steget redan för två år sedan när det amerikanska gymnastikförbundet gjorde det klart att de inte kommer att erkänna och hantera de problem som funnits i deras organisation i decennier, säger Rachael Denhollander, som tillsammans med Jamie Dantzscher, var de två första att gå offentligt ut med Nassars övergrepp, till ESPN.

– Det här är för alla överlevare och alla andra potentiella offer. Det är dags för organisationen att bli utbytt. Min enda sorg är att det har tagit så lång tid, säger Jamie Dantzscher.

Även USOC får kritik

Samtidigt har flera tidigare gymnaster stämt även USA:s olympiska kommitté för dess ansvar för sexövergreppen. De menar att USOC misslyckats med att upprätthålla ansvaret för unga aktiva. Bland dem som stämt finns OS-mästarinnorna Aly Raisman, McKayla Maroney och Jordyn Wieber. Tidigare i år har USOC försökt undkomma stämningen och en del ser den olympiska kommitténs åtgärder som ett försök att lägga all skuld på gymnastikförbundet.

– USOC försöker avleda uppmärksamheten från sitt totala misslyckande att skydda gymnasterna de hade ansvar för, säger advokaterna Michelle Simpson Tuegel och Mo Aziz i en kommentar.

250 gymnaster utsatta

Landslagsläkaren Larry Nassar dömdes tidigare i år till livstid i fängelse för övergrepp på mer än 250 gymnaster, bland dem flera medlemmar i USA:s guldlag vid OS 2012 och 2016. Hela USA Gymnastics styrelse har avgått efter skandalen, men återuppbyggnaden har inte gått bra. Just nu söker förbundet sin fjärde ordförande på 19 månader.

Beskedet om upplösning kommer bara ett par dagar efter att USA:s landslag bärgat nio medaljer på VM i gymnastik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer