Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Guld till USA – se Biles avslutande program i fristående Foto: TT Nyhetsbyrån

Historisk prestation av Biles – ledde USA till femte raka guldet

Uppdaterad
Publicerad

Med stjärnan Simone Biles i spetsen vann USA femte raka VM-lagfinalen i artistisk gymnastik. Men bakom förhandsfavoriten var det betydligt mer spännande – där Italien oväntat knep bronset.
– Otroligt, lagfinalerna brukar vara rätt så förutsägbara. Men Italien, Italien mina damer och herrar! kommenterar SVT:s AnnaMaria Fredholm.

Det var USA:s Simone Biles som avslutade tävlingen med sitt fristående program. Amerikanskornas ledning var då redan så stor att stjärnan i princip behövde snubbla för att tappa guldet.

Och det gjorde hon såklart inte. Istället bjöd 22-åringen återigen på baklänges dubbelvolt med trippelskruv, kombinationen hon är ensam om att bemästra i ett internationellt mästerskap. Och blev grenbästa med 15,333 poäng.

Biles nådde ännu en historisk milstolpe

Segern innebär att Biles nu blir historisk som kvinnan som tagit flest VM-medaljer i karriären totalt: 21 stycken inräknat dagens bravur.

Dessutom är laget också på väg att skriva historia, då amerikanskorna tangerar Rumäniens rekord att ha vunnit fem VM-guld i rad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kolla in Biles magiska barrserie: ”Landar som en katt”

Där bakom låg förväntningarna framför allt på Ryssland och Kina, tvåan och trean från ifjol. Ryskorna kämpade väl och försvarade sitt VM-silver, men Kina fick oväntat se sig besegrat.

Uppstickaren knep bronset: ”Trodde inte det var möjligt”

Med liten marginal lyckades uppstickaren Italien segla upp på bronsplatsen. Laget kunde knappt tro det själv efteråt när de jublade åt medaljen. Italiens totalpoäng blev 164,796 att jämföra med Kinas 164,230.

– Italien, Italien mina damer och herrar. En prestation jag inte trodde var möjlig av det italienska laget, kommenterar SVT:s AnnaMaria Fredholm.

– Det är många andra länder jag hade satt före, ungefär alla, konstaterar SVT:s expert Veronica Wagner.

Ett avgörande ögonblick för italienskorna var när 16-åriga Asia Damato gick in sist på bom. I avsaknaden av lagets största stjärna Vanessa Ferrari höll den unga debutanten nerverna i styr och landade på stabila 13,266 poäng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer