Gymnasten Jonna Adlerteg ser fram emot EM. Foto: Bildbyrån

Formstark Adlerteg ser fram emot EM

Uppdaterad
Publicerad

Ett pandemiår helt utan tävlingar.

En tid när det är svårt att veta var man står gentemot sina konkurrenter.

Men gymnasten Jonna Adlerteg ser fram emot EM – som blir ett viktigt mästerskap inför OS i Tokyo.

– Min första plan är att komma ut och tävla och visa upp vad jag kan för SOK så att jag blir uttagen i OS-truppen, säger Adlerteg till SVT Sport.

Det har varit ett speciellt år med pandemin för de allra flesta. Så även för den svenska 25-åriga gymnasten, Jonna Adlerteg. I ett samtal med SVT Sport börjar hon med att berätta om hur den här tiden varit.

– Vi har inte tävlat nånting utan har bara haft testtävlingar på hemmaplan i år. Men jag mår väldigt bra och tycker att jag är i bra form och att det går bra på träningarna, så jag är väldigt positiv.

Har du drabbats av viruset?

– Jag har inte varit sjuk, men det är klart... vad räknas med att drabbas? Jag har inte tävlat internationellt sedan VM hösten 2019. Det har varit en lång tid av väldigt få tävlingar, säger Adlerteg.

”Behöver inte någon motståndare”

Även om året varit speciellt har Alderteg kunnat träna på som hon har velat, och formen känns ändå bra inför EM om några veckor.

– Det som är bra för mig är att jag hela tiden haft tillgång till träningshallen och aldrig behövt ha ett helt uppehåll från gymnastiken. Inom gymnastiken kan jag alltid tävla mot mig själv och jag behöver inte någon motståndare för att kunna mäta mig.

– Jag kan köra min serie och en domare kan titta på det för att se vart jag ligger. På det viset har jag haft det ganska bra i jämförelse med många andra idrottare. Men det är klart det är tufft att bara träna på och inte ha några tävlingar.

Under onsdagen blev Adlerteg uttagen i den svenska gymnasiktruppen till EM i Basel 21-25 april. Ett mästerskap som hon ser mycket fram emot.

– Man blir alltid glad av att bli uttagen till ett mästerskap. Eftersom att jag känner att det går bra på träningarna och jag är i bra form, tycker jag att det ska bli väldigt kul att komma ut. Jag tror det hade varit jobbigare och ännu mer nervöst om jag hade känt mig ringrostig och det inte funkade. Men nu känner jag mig redo, säger Adlerteg.

EM viktigt för en OS-biljett

Mycket talar för att Adlerteg även kommer att få en plats till sommarens OS i Tokyo. Men ingenting är klart och 25-åringen själv menar att EM kan ha en viktig del i att slutligen få en OS-biljett.

– Min första plan är att komma ut och tävla och visa upp vad jag kan för SOK så att jag blir uttagen i OS-truppen. Mot OS är det bara hundra procent fokus på att vara så bra som möjligt till sommaren.

– EM kommer att vara en del i en uttagning. Jag har inte fått någon speciell poäng jag behöver uppnå men jag behöver visa att jag är i bra form och att jag är konkurrenskraftig och där ser jag EM som en bra möjlighet att visa det.

– Jag och min tränare pratade om det i dag att det ska bli spännande att se var alla ligger och hur nivån på EM kommer att vara. Normalt är ett EM inför ett OS en tävling där nivån har höjts mycket och att det är en tuff konkurrens. Det blir spännande att se om det kommer vara så eller om vissa konkurrenter inte kunnat träna lika mycket.

SVT sänder mästerskapet

I och med att det inte varit några tävlingar det senaste året, menar Adlerteg att det är svårt att veta var hon ska lägga sin förväntningar inför mästerskapet, men att självförtroendet ändå finns där i kombination med en bra form.

– Det är så himla svårt att veta när man inte tävlat på hur länge som helst. Det kan komma upp flera juniorer som man aldrig sett förut som kör jättebra. Rent placeringsmässigt vet jag verkligen inte men däremot vill jag göra en riktigt bra poäng och det känner jag att jag har alla möjligheter att göra.

SVT kommer att sända gymnastik-EM och VM fram till och med 2024. Ett faktum som Adlerteg tycker är positivt för sporten.

– Det är jätteroligt. Jag vet att det är så uppskattat och alla gånger som ni har sänt gymnastik har det varit guld värt för gympa-Sverige. Jag vet bara hur det var när jag var liten och det någon gång sändes ett mästerskap och man var uppe och tittade på det. Det var höjdpunkten, så det är superkul.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jonna Adlerteg Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer