Ljög för polisen i Nassar-utredningen – får tre månaders fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta gymnastiktränaren vid Michigan State University Kathie Klages, döms till tre månaders fängelse för att ha ljugit för polisen i utredningen av den förre OS- och universitetsläkaren Larry Nassar.

Nassar dömdes 2018 i ett fall till 175 års fängelse år för sexuella övergrepp.

Klages konstaterades skyldig av en jury i februari för att hon förnekade att hon kände till Nassars övergrepp före 2016, samtidigt som flera av de utnyttjade offren berättade om övergreppen offentligt.

Vid rättegången i februari uttalade Klages att hon inte kom ihåg att hon fick höra om övergreppen – och ber nu om ursäkt till offren. Hon säger också att hon träffat en terapeut för att försöka dra sig till minnes om detta.

”Jag är så ledsen”

– Jag är så ledsen. Men jag kan inte föreställa mig att jag inte skulle ta den oro som uppkom på allvar, säger Klages i domstol.

Två av de kvinnliga offren vittnade i november 2018 att de redan 1997 ska ha berättat för Kathie Klages om att Larry Nassar utnyttjat dem sexuellt.

Klages advokat säger ”att hennes klient på något sätt kunde ha stoppat ödeläggelsen av Larry Nassar är en falsk berättelse för alla som verkligen vet fakta i detta fall”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.