​Viktoria Listunova. Foto: TT

Ryskt guld i mångkampsfinalen

Uppdaterad
Publicerad

Guldkampen mellan favoriterna kom av sig.

Efter två fall fick Angelina Melnikova se sig besegrad av fem år yngre Viktoria Listunova.

Ryskan vann EM-guldet i mångkamp med poängen 56.731.

Svenskhoppet Tonya Paulsson slutade på en 14:e plats.

Kampen om guldet stod på förhand mellan ryskorna Angelina Melnikova och Viktoria Listunova. 20-åriga Melnikova var bäst i kvalet och 15-åriga Listunova är regerande rysk mästare i mångkamp.

Duon, som inledde med hopp, var också etta och tvåa efter första grenen av totalt fyra i mångkampsfinalen. Melnikova svarade för ett näst intill felfritt hopp och tog ledningen med poängen 14.733 medan Listunova landade på 14.466.

Men sedan kom kampen av sig.

Två tunga fall

Medan Listunova gjorde en bra barrserie blev det ett fall för Melnikova. 20-åringen kom för nära redskapet och träffade fel med händerna och stöp i mattan.

När det sedan blev ett fall även i bom var guldchansen definitivt borta.

– Så onödigt. Hon tog inte chansen, så nu får vi se om hon kan behålla ett brons här, säger SVT Sports expert Veronica Wagner.

Mycket riktigt fick hon nöja sig med andraplatsen bakom vinnaren Viktoria Listunova.

Melnikova landade på poängen 55.432. Bronset tog brittiska Jessica Gadirova.

Fin svenskplacering

Enda svenska i mångkampsfinalen med totalt 24 gymnaster var mästerskapsdebutanten Tonya Paulsson. Hon inledde med bom där det blev 12.4 i poäng – något sämre än hennes 12.6 i kvalet. Hon följde upp det med ett stabilt fristående program som gav 12.0 poäng.

– Bra jobbat av Tonya. Ska jag vara jättepetig så är det lite kostsamma landningar men det tycker jag att hon hämtar hem på alla de fina gymnastiska hoppen, säger Wagner.

Hopp blev en riktig fullträff innan hon avslutade med 12.900 i barr. Det blev totalt 50.958 för svenskan vilket räckte till en 14:e plats.

– Det känns jättebra, jag hade inte förväntat mig att komma på 14:e plats, så jag blev lite chockad. Bommen var nervös men jag fightades och stod kvar och det är väl det viktiga, säger Tonya Paulsson i ett pressmeddelande.

De tyska gymnasterna tävlade, precis som i kvalet, i helkroppsdräkt för att markera mot sexualiseringen inom sporten.

KLIPP: Tonya Paulsson på 14:e plats i mångkampsfinalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.