”Ni hade ett jobb och ni kunde inte skydda oss”

Uppdaterad
Publicerad

En utredning har visat att det amerikanska gymnastikförbundet valde att försöka dölja den förre och numera fängslade doktorn Larry Nassars sexuella övergrepp på hundratals amerikanska gymnaster.
En av de drabbade, Simone Biles, har fått nog. Hon känner sig sviken och vet inte om hon kan lita på sitt förbund.

– Jag vet inte. Jag vill inte – jag vill inte börja gråta men det är bara så jobbigt att komma hit för en organisation och veta att det har svikit oss så många gånger, säger Simone Biles i en känslosam intervju. Vi hade ett mål och vi har gjort allt som de bett oss att göra, även när vi inte ville, och de kunde inte göra en enda sak för oss.

Simone Biles är besviken. Hon är besviken på det amerikanska förbundet, som hon menar har skött hanteringen av den enorma skandal som orsakades av Larry Nassar på ett uselt sätt.

Biles var en hundratals amerikanska gymnaster som utsattes för läkaren Larry Nassars övergrepp. I en nyligen publicerad utredning framgick det att det amerikanska förbundet medvetet dolt Nassars övergrepp i över ett år.

”Det är så sorgligt”

– Det är verkligen svårt att prata om det, jag känner bara att... Där stockar det sig för den fyrfaldiga olympiska mästaren. Hon får svårt att hålla borta tårarna.

– Ni hade ett jobb. Ni hade bokstavligt talat ett jobb och ni lyckades inte skydda oss. Och det är så sorgligt för varje gång jag går till en doktor och blir behandlad är det som att... jag inte vill bli behandlad.

Så sent som för ett halvår sedan tog Biles guld i fristående under VM och därmed blev den första sedan 1987 att ha tagit medalj i samtliga grenar i VM.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer