Foto: TT Nyhetsbyrån

Gymnastiktränare utreds för psykisk misshandel – får träna vidare

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare OS-mästaren Valeri Liukin kommer att träna det amerikanska landslaget i gymnastik på en tävling i Tyskland i veckan.

Trots att han är under utredning för ”verbal och psykisk misshandel” riktat mot flera gymnaster.

”Att bli kallad fet, värdelös, svag, dum, idiot, med mera, var vanligt förekommande”, skriver den tidigare landslagsgymnasten McKenzie Wofford i en anmälan till U.S. Center for SafeSport.

Tränaren Valeri Liukin, dubbel OS-mästare i Seoul 1988 och pappa till OS-mästaren Nastia Liukin, anklagas för att använda sig av verbal och psykisk misshandel mot flera gymnaster och att ha pressat dem till att träna och tävla med brutna ben eller när de var sjuka. Enligt utredningen ska de också dagligen ha hånats för sin vikt. Flera gymnaster ska ha varit så unga som tio år.

En utredning, som Orange County Register har tagit del av, påbörjades av U.S. Center for SafeSport i slutet av januari i år.

”När jag kom in i gymnastiksalen var jag livrädd för vad som skulle kunna hända under dagen. Det var flera incidenter som var traumatiserande”, skriver McKenzie Wofford.

Orange County Register skriver att Li Li Leung, vd för USA:s gymnastikförbund, Annie Heffernan, vice ordförande för förbundets damprogram och Stefanie Korepin, utbildningsansvarig på förbundet har varit medveten om utredningen mot Liukin sedan i början av februari.

”Visar att inget har gjorts”

Megan Marenghi, är en av gymnasterna som anklagar Valeri Liukin för att ha blivit verbalt trakasserad och hånad för sin vikt under flera år när hon hade Liukin som tränare. Hon menar att det inte är överraskande att USA:s gymnastikförbund låter Liukin vara tränare – trots den pågående utredningen.

– Det här visar bara att inget har gjorts för att ändra systemet inom USA:s gymnastikförbund. Han (Liukin) borde inte vara med landslaget på ett internationell uppdrag. Han borde inte coacha, åtminstone inte under en pågående utredning. Hela gymnastikvärlden kommer att se honom vara tillbaka och träna. Det är som att de skickar ett meddelande: Här förändras ingenting, säger hon.

Orange County Register skriver att Valeri Liukin inte har gått att nå, trots upprepade försök.

Amerikansk gymnastik har under 2010-talet skakats av den stora skandalen kring Larry Nassar. Den tidigare OS-läkaren dömdes till 360 års fängelse för sexuella trakasserier och övergrepp på 150 kvinnliga gymnaster under åren 1998 och 2015.

ARKIV: Vittnen ur rättegången mot Larry Nassar (11 maj 2018):

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer