Foto: TT/Bildbyrån

Veronica Wagner lyrisk: ”Trodde aldrig jag skulle få uppleva detta”

Uppdaterad
Publicerad

Veronica Wagner är minst sagt eld och lågor över Jonna Adlertegs insats i VM, som än så länge har inneburit en historisk svensk VM-final i barr. Senast var 1958.

– Att bara vara i final är fantastiskt. Så fantastiskt att jag aldrig trodde jag skulle få uppleva det under min livstid, säger Veronica Wagner tilll SVT Sport.

Det är inte bara landslagstränaren Sebastian Melander som är imponerad av över Jonna Alderteg. Adlerteg är som första svenska på 60 år klar för VM-final i barr, som avgörs på fredag.

– En sensation, beskrev Melander det som till SVT Sport.

Till hyllningskören sällar sig också den före detta landslagsstjärnan och numera experten Veronica Wagner.

– Hon gjorde precis det som hon gjort hela säsongen, vilket är väldigt svårt att göra på rätt tillfälle. Det går inte ens att uttrycka hur fin den här prestationen är, säger Veronica Wagner till SVT Sport.

”Omänskligt svårt”

Men, tillägger hon:

– Men, det finns saker att slipa på, fortsätter Wagner.

Vad kan vi vänta oss i finalen?

– Att bara vara i final är fantastiskt. Så fantastiskt att jag aldrig trodde jag skulle få uppleva det under min livstid. Vi pratar en gren som är sjukligt svår. Det är sjukt små marginaler. Barren är liksom fyra och en halv centimeter som hon ska fånga efter att hon voltat ett par gånger, det är omänsklig svårt.

Tre knäoperationer – ändå världsklassnivå

– Men det är en tiondel till bronset, det skulle ju inte göra nått om…

Vad är du mest imponerad av?

– Det jag är mest imponerad av är att hon har tre knäoperationer, och ändå håller hon världsklassnivå. Att försöka göra det hon gjort, utan de knäoperationerna hade inte gått på 60 år – men hon kan.

Du är inne på att detta är det största som hänt inom svensk gymnastik?

– Slår hon inte det här resultatet själv så kommer ingen att göra det på lång tid. Ingen är i närheten. När man tittar på de som är topp 24, så är det 23 länder som är stornationer. Som pumpar in miljoner – och så kommer en tjej från lilla Irsta och slår in sig bland dem.

Kan hon bli ännu bättre?

– Ja absolut. Hon har en väldigt hög svårighetsgrad, men det går att tjäna en halv poäng, vilket är väldigt mycket i gympa.

Se när Adlerteg gästade Lilla Sportspegeln

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.