Portugisiske målvakten Alfredo Quintana Foto: TT Nyhetsbyrån

Andersson bakom Portugals framgångar

Uppdaterad
Publicerad

Första mästerskapet på 13 år. Då överraskar Portugal stort i handbolls-EM. Förklaringen kan härledas till en svensk från ”Bengan Boys” tid, nämligen Portos tränare Magnus Andersson.
–  Magnus kom med ett nytt tankesätt som har utvecklat portugisisk handboll, säger målvakten Alfredo Quintana till SVT Sport. 

Den storvuxne Alfredo Quintana är en av nio spelare från det portugisiska landslaget som till vardags spelar under svenske Magnus Anderssons ledning i Porto. Den Kuba-födde målvakten pekar ut just Andersson som en av faktorerna till att Portugal överraskat i EM och bland annat varit med och slagit ut storfavoriten Frankrike ur gruppspelet. 

–  Magnus kom med ett nytt tankesätt när han kom in i portugisisk handboll. Det är det som har gjort att vi har höjt oss. Nu har de andra klubbarna försökt ta ikapp Porto, förklarar Alfredo Quintana. 

31-åringen menar att Anderssons sätt att spela handboll satt en ny standard i den portugisiska ligan. 

–  Ja, han har spelat en stor roll. Han har satt system som de andra lagen försöker ta efter. Nu har vi Sporting och vi i Porto i Champions League och Benfica i EHF-cupen. Så det har utvecklats. 

Har det även utvecklat landslaget?

– Ja, utan tvekan.  Portugal har stått utanför de stora mästerskapen under lång tid. Senast nationen deltog i ett EM var 2006. På juniorsidan har det gått desto bättre med en fjärdeplats från U20-EM 2018 och silver 2010. 

– Att vi gick vidare från den första gruppen var ingen överraskning för oss, men kanske för andra. Klubbarna i Portugal gör ett fantastiskt arbete och att vi har tagit oss så långt här är tack vare klubblagens utveckling. 

Quintana säger att att han såg Sveriges möte med Polen, men att det blir annorlunda matcher i huvudrundan.

– Här kommer det bli mer spänt och varje poäng kommer att vara extremt viktig för att gå vidare. Förhoppningsvis blir det bra matcher. 

Är det ni eller Sverige som bär favoritskapet?

– Det finns inga favoriter, båda lagen kan vinna. Det laget som gör minst misstag kommer att vinna.​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer