Sverige ställs mot världens kanske bäste handbollsspelare i form av Norges Sandor Sagosen Foto: TT Nyhetsbyrån

Här är Sveriges utmanare i huvudrundan

Uppdaterad
Publicerad

Sex lag slåss om två semifinalplatser i handbolls-EM som pågår till 26 januari.
Här är gänget som gör upp i EM:s huvudrunda i Malmö.

1) Norge, (+6 i målskillnad), 2 poäng.

EM hittills: Det enda av favoritlagen på den här halvan som verkligen har imponerat. Det har blivit tre segrar på tre matcher hemma i Trondheim, bland annat mot jätten Frankrike och i gruppfinalen mot Portugal (34–28). Har därmed med sig två poäng och ett kanonläge för att ta en av semifinalplatserna.

Stjärnan: Mittnian Sander Sagosen är en riktig lirare, av vissa ansedd som världens bästa handbollsspelare. Spelfördelaren från Paris SG ligger bakom det mesta i Norges anfallsspel och har på egen hand pangat in 27 mål i EM.

Matcher i huvudrundan: Ungern (fredag), Sverige (söndag), Island (tisdag), Slovenien (onsdag).

2) Ungern, (+6), 2 poäng.

EM hittills: Fick slita hårt för att sno åt sig en uddamålsseger mot Ryssland i första matchen. Därefter lyckades ungrarna knipa en poäng mot Danmark och när det sedan blev seger mot Island (24–18) slutade laget oväntat gruppen som etta.

Stjärnan: Zsolt Balogh gick sönder i VM för ett år sedan och utan honom räckte inte laget till i huvudrundan. I EM har han varit lagets bäste målskytt i två av tre matcher.

Matcher i huvudrundan: Norge (fredag), Slovenien (söndag), Sverige (tisdag), Portugal (onsdag).

3) Slovenien, (+2), 2 poäng.

EM hittills: Svenske Ljubomir Vranjes behövde inte lång tid på sig som förbundskapten för att få riktigt fin fason på Sloveniens landslag. Laget är obesegrat och imponerade inte minst i skrällsegern mot Sverige (21–19).

Stjärnan: Jure Dolenec spelar till vardags i Barcelona och har i EM levererat i den slovenska landslagströjan. Den 31-åriga högernian är såväl lagets bäste målskytt som främste framspelare så här långt i turneringen.

Matcher i huvudrundan: Island (fredag), Ungern (söndag), Portugal (tisdag), Norge (onsdag).

4) Sverige, (–2), 0 poäng.

EM hittills: Att Sverige kommer till Malmö med noll poäng är en missräkning. Framför allt är det anfallsspelet som, i avsaknad av skadade Albin Lagergren, inte har fungerat. Det märktes inte minst i den målfattiga förlusten mot Slovenien.

Stjärnan: Står mellan stolparna. Samkörda målvaktsduon Andreas Palicka och Mikael Appelgren, som startar varannan match, har sett till att Sverige har högst räddningsprocent i hela EM. Palicka är den som har imponerat mest av de två.

Matcher i huvudrundan: Portugal (fredag), Norge (söndag), Ungern (tisdag), Island (onsdag).

5) Portugal, (–6), 0 poäng.

EM hittills: Visst har det varnats lite för Portugal inför EM, men att laget skulle besegra Frankrike – som redan har fått åka hem – var ändå en skräll av enorma mått. Halva laget spelar i Porto, som har en stark Champions League-höst bakom sig.

Stjärnan: Den Kubafödde målvakten Alfredo Quintana är det givna förstavalet och hade stor del i segern mot Frankrike. Var dock inte lika lyckosam mot Norge, men lär få förtroendet igen mot Sverige i nästa match.

Matcher i huvudrundan: Sverige (fredag), Island (söndag), Slovenien (tisdag), Ungern (onsdag).

6) Island, (–6), 0 poäng.

EM hittills: Chockade världsmästarna från Danmark i premiären – men går ändå vidare utan poäng efter den avslutande förlusten mot Ungern. Island har börjat bra och rasat ihop förr. Som i EM för två år sedan, då enda segern kom mot Sverige i första matchen.

Stjärnan: Vänsternian Aron Palmarsson är en nyckelspelare i det isländska anfallsspelet, både som skytt och framspelare. Liraren från Barcelona var med i EM redan som 19-åring, när Island tog brons 2010.

Matcher i huvudrundan: Slovenien (fredag), Portugal (söndag), Norge (tisdag), Sverige (onsdag).

Sveriges matcher och speltider

Visa

Fredag 17 januari: Portugal (20.30)
Söndag 19 januari: Norge (18.30)
Tisdag 21 januari: Ungern (20.30)
Onsdag 22 januari: Island (20.30)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer