Mikkel Hansens Danmark måste få hjälp av Island för att ta sig vidare. Foto: Bildbyrån

Lotten kan avgöra guldfavoriten Danmarks öde

Uppdaterad
Publicerad

Guldfavorit och fördel av ”hemmaplan” i Malmö arena, men redan i kväll kan den danska EM-festen vara över. Danmark har inte en plats i huvudrundan i egna händer och värsta fall kan lotten avgöra de rödvitas öde.

Redan i helgen åkte stornationen Frankrike, som bland annat tagit tre VM-guld, ett OS-guld och två EM-guld under 2010-talet, ur EM efter två raka förluster i grupp D.

I kväll kan nästa gigant fällas. Danmark, som är både regerande världsmästare och olympisk mästare, står endast på en poäng efter två matcher och redan innan gruppavslutningen mot avsågade Ryssland kan EM vara över för danskarna.

Här är förutsättningarna inför avgörandet i grupp E:

Isländsk och dansk seger?

Obesegrade Island, som är klart för huvudrundan, måste vinna mot Ungern (tre poäng) i den tidiga matchen i Malmö arena (avkast klockan 18.15). Vinner ungrarna eller tar poäng är Danmark utslaget. Om Island hjälper Danmark måste danskarna senare under kvällen (klockan 20.30) slå Ryssland. I ett sådant läge hamnar både Danmark och Ungern på tre poäng.

Vilket lag har bäst målskillnad?

Eftersom mötet mellan Danmark och Ungern slutade oavgjort särskiljs lagen via den totala målskillnaden i gruppspelet. Inför avgörandet har Ungern plus 1 och Danmark minus 1, men eftersom grundförutsättningen är att Ungern måste förlora kommer ungrarna som bäst ha noll i målskillnad. Om det blir en uddamålsförlust för Ungern räcker det således för Danmark att vinna med två bollar mot Ryssland för att gå vidare till huvudrundan som grupptvåa.

Vilket lag har gjort flest mål?

Om Danmark bara vinner med en boll samtidigt som Ungern förlorar med uddamålet mot Island används flest antal gjorda mål för att särskilja lagen. Inför avgörande har Danmark svarat för 54 mål och Ungern står på 50 mål. Det innebär att om Ungern i sin förlustmatch gör exakt fyra mål mer än Danmark, som vunnit med uddamålet i sista matchen, är det dött lopp mellan lagen.

Lottdragning?

Om varken total målskillnad eller flest antal gjorda mål kan särskilja lagen träder alla sportsliga parametrar ut ur bilden. Då är det lottdragning som avgör vilket lag som går vidare till huvudrundan.

Hur motiverat är Island?

Island vill naturligtvis ha med sig så många poäng som möjligt till huvudrundan. Vinner islänningarna mot Ungern är man vidare med två poäng – oavsett hur Danmark–Ryssland slutar. Blir det kryss i Island–Ungern är de båda nationerna vidare med en poäng vardera. Även om Danmark går vidare till huvudrundan, där matcher mot bland annat Sverige väntar i Malmö arena, kommer danskarna att gå dit utan några poäng i bagaget.

Fakta: Grupp E i handbolls-EM

Ställningen inför kvällens sista omgång:

1) Island, 4 poäng, 65-53 i målskillnad (+12).

2) Ungern, 3 poäng, 50–49 (+1).

3) Danmark, 1 poäng, 54-55 (–1).

4) Ryssland, 0 poäng, 48-60 (–12).

Kvällens matcher: Island-Ungern (kl. 18.15), Danmark–Ryssland (kl. 20.30).

Tidigare resultat: Danmark–Island 30-31, Ungern–Ryssland 26–25, Island–Ryssland 34–23, Danmark–Ungern 24–24.

Fakta: Så fortsätter EM

Visa

Handbolls-EM i Sverige, Norge och Österrike inleddes med gruppspel i sex stycken fyralagsgrupper. De två bästa i varje grupp går vidare till huvudrundan, där fyra ytterligare matcher väntar. Lagen från samma grupp möts inte igen, utan tar i stället med sitt inbördes resultat från det första gruppspelet.

Lagen från Sveriges grupp hamnar i huvudrundan i Malmö.

Klara lag: Slovenien (2 poäng), Norge (2 poäng), Sverige (0), Portugal (0), och Island.

Ett lag – Ungern eller Danmark – tillkommer från grupp E, där sista omgången spelas på onsdagen. Då står det även klart vilket eller vilka lag som får med sig poäng från den gruppen.

Speldatum: den 17, 19, 21 och 22 januari.

Den andra huvudrundan avgörs i Wien.

Klara lag: Kroatien (2 poäng), Spanien (2), Österrike (2), Tyskland (0), Vitryssland (0) och Tjeckien (0).

Speldatum: den 16, 18, 20 och 22 januari.

De två bästa lagen från varje grupp i huvudrundan får spela om medaljerna i Stockholm den 24–26 januari.

(Källa: TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer