Andreas Palicka och Magnus Grahn Foto: Bildbyrån

Experten efter avancemanget: ”Måste höja sig på alla plan”

Uppdaterad
Publicerad

Efter vinst i sista gruppspelsmatchen mot Polen står det klart att Sverige kommer spela huvudrunda i Malmö. En plats i semifinalerna finns i siktet men då måste Sverige höja sig rejält menar SVT:s landslagsexpert Magnus Grahn.
– Sverige måste höja sig ordentligt och fler spelare måste kliva fram, säger Grahn till SVT Sport.

Sveriges spåddes av många kunna ta en bekväm seger mot Polen i gruppspelets sista match. Så blev inte fallet, det var länge en jämn match i Scandinavium där Sverige drog i från först efter drygt 45 minuter spelade.

– Sverige startade inspirerat och visade att man hade lärt sig en läxa från Slovenien. Man landade i en svacka i andra men det var skönt att de kunde ta sig ur den med ett flyt i anfallsspelet som vi saknat i hela turneringen, säger SVTs landslagsexpert Magnus Grahn.

”Måste höja sig på alla plan”

Efter att Albin Lagergren skrevs ut ur den svenska truppen fick unge Jack Thurin kliva in i hans ställe. Ett bra inhopp menar Grahn.

– Skönt att Thurin inte visade någon som helst respekt i sin mästerskapsdebut och gjorde det förtjänstfullt. Han fick visa att han är värd sin plats i truppen. Men om detta ska gå hela vägen till en semifinal så måste Sverige totalt sett höja sig på alla plan, säger Grahn.

Segern mot Polen innebär att Sverige kan börja göra sig redo för en tuff huvudrunda i Malmö. På spel står två platser i semifinalerna.

– Det här mästerskapet har varit fullt av överraskningar och jag blir inte förvånad om vi får se fler i huvudrundan. Det som är intressant är att Sverige möter lag som vanligtvis inte går hela vägen så som Slovenien, Island och Portugal. Det betyder att det finns en chans för Sverige att nå semi, säger Grahn och fortsätter:

– Men det kommer krävas minst tre segrare mot rätt lag och då måste Sverige höja sin nivå rejält och fler spelare måste kliva fram, avslutar Magnus Grahn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer