Andreas Palicka skadad – missar EM-kvalmatcher

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Palicka blev vald till förra säsongens bästa spelare i svensk handboll.

Men han missar nästa veckas EM-kvalmatcher mot Rumänien och Kosovo.

Han har skadat knäet.

– Jag är väldigt bitter just nu, säger han.

Det var i gårdagens Bundesliga-match mot Erlangen som Rhein-Neckar Löwens målvakt Andreas Palicka skadade sitt högra knä. I dag kom beskedet att han blir borta i sex-åtta veckor, och därmed missar EM-kvalmatcherna mot Rumänien och Kosovo.

”Det gör ont”

– Det gör ont och jag är väldigt bitter just nu, säger han till handbollslandslagets hemsida, och förklarar vad skadan består av:

–  Det är en del av ena ledbandet som har gått sönder och det känns jättetråkigt att jag inte kommer att kunna spela på ett tag. Jag har på inget sätt räknat bort spel i VM (i januari), men det handlar ju också om att komma tillbaka i bra form.

– Ibland kommer man tillbaka fortare, ibland tar det längre tid.

Grahn: ”Kris för det svenska landslaget”

Sedan tidigare är hans svenske målvaktskollega Mikael Appelgren, som även han spelar i Rhein-Neckar Löwen, axelskadad. Palicka ersätts av Magdeburgs Tobias Thulin i EM-kvalet, dit Mikael Aggefors (Ålborg) och Peter Johannesson (Lemgo) är uttagna sedan tidigare.

SVT Sports expert Magnus Grahn ser de svenska målvaktstappen som kännbara.

– Att nu även Palicka är skadad skapar en hel del utmaningar för den nye förbundskaptenen Glenn Solberg, säger han.

Kan man rent av tala om en målvaktskris nu?

– Ja, det måste man nog ändå säga att det är, även om jag tycker att det finns goda ersättare. Men att man tappar det bästa målvaktsparet i världen – för det måste man ändå säga att Appelgren och Palicka är – det är inte bra. Det är i alla fall en liten kris för det svenska landslaget, och det är nog absolut inte den starten som Solberg ville ha till sina första landskamper.

Hur pass orolig tror du Glenn Solberg är?

– Jag tror att han är jätteorolig. Det borde han vara. Även om (Peter) Johannesson och (Mikael) Aggefors som var uttagna som nummer två och tre till de här matcherna är bra målvakter så är det absolut inte samma klass som Palicka och Appelgren.

– Och ska man vara med och tampas om framskjutna placeringar i ett mästerskap, alltså spela om medaljer, så måste Palicka vara med. Annars kommer de målvakterna inte räcka till i den absoluta världseliten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.