Isabelle Gulldén i tårar efter sista landslagsmatchen mot Frankrike. Foto: Bildbyrån.

Bella Gulldén avslutar sin landslagskarriär

Uppdaterad
Publicerad

Isabelle Gulldén har gjort sitt för det svenska landslaget.

Efter 15 internationella mästerskapet väljer handbollsstjärnan av avsluta karriären i Blågult.

– Tårarna rann på mig. Det är ett beslut som inte kom över natten. Det har vuxit fram, säger Gulldén till SVT Sport.

Sverige gjorde sitt sämsta handbolls-EM på 16 år. Matchen mot Frankrike blev hennes sista i karriären.

– Tårarna rann på mig, nu har det lagt sig lite. Det är ett beslut som inte kom över natten. Det har vuxit fram och det var skönt att få avsluta med en ”japan” och få flyga lite. Redan 2010 fick jag en stor roll och då tog vi silver, och sedan dess har jag spelat nästan 60 minuter i varje match både i klubb och landslag. Det har varit roligt alla gånger – fantastiska år både på och utanför planen, säger hon.

Hon har haft en framgångsrik karriär med Blågult med EM-silver 2010 och EM-brons 2014, och i samma EM blev hon vald till turneringens mest värdefulla spelare. Det blev 15 internationella mästerskap, 224 A-landskamper.

”Haft problem med min fot”

Kroppen håller inte längre för att spela i landslaget. Plus att hon inte vill spendera så mycket tid borta från hennes son Lias, 17 månader.

– Det är fantastiska tjejer och ledare runt omkring, men när man ringer hem och ser vad man går miste om så är det tufft också. Handboll har alltid varit nummer ett sen jag var sju år, nu har det kommit något som betyder mer.

”Lämna ett tomrum efter sig”

Gulldén debuterade för landslaget 2007.

Tomas Axnér, förbundskapten:

– Det är aldrig några divalater. Hon är en tjej i gänget, och kommer att lämna ett tomrum efter sig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.