Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bella Gulldén hyllar Sävehofs Carmen Martin. Foto: Bildbyrån/SVT

Bella Gulldén hyllar Sävehofs supervärvning: ”Oerhört smart”

Uppdaterad
Publicerad

Det gick ett sus genom svensk handboll när det blev klart att spanska Carmen Martin byter CSM Bukarest mot Sävehof.

Nu är premiären i SHE, borta mot Skara, nära och Bella Gulldén uppmanar alla lag att se upp för storstjärnan.

– Hon är den bästa högerkanten jag har spelat med, oerhört smart, säger Sveriges största genom tiderna till SVT Sport.

Carmen Martin blev utsedd till världens bästa högersexa på senaste VM och har varit en av de allra största på den internationella handbollsscenen de senaste tio åren.

Hon har vunnit Champions League, tagit medalj på OS, VM och EM samt vunnit sex ligatitlar. Dessutom vald till mästerskapens bästa högersexa flera gånger om. Hon ses som den största internationella värvningen någonsin.

– Familjen tog mig hit. Skulle Sävehof komma till Champions League kommer jag att vara redo, men jag har insett att den tiden med Champions League kanske är över. Det var för familjens bästa som jag bestämde mig för Sävehof, säger Carmen Martin till SVT Sport.

Debuten sker när Sävehof gästar Skara i premiären.

Håller låg profil

En annan spelare som kommer att krydda SHE är Isabelle Gulldén. Den svenska stjärnan vann Champions League tillsammans med Martin när de spelade i CSM Bukarest 2016.

– Hon har en handbollshjärna som kantspelare inte alltid besitter. Hon kommer in i banan och rör sig utan boll. Och så är hon en fantastisk avslutare, säger Gulldén och fortsätter att strö superlativ:

– Hon bjuder på det där lilla extra. Skruvar bollar och hittar linjen. Om unga tittar på henne och vi får in den mentaliteten så är mycket vunnet, säger Gulldén som i år spelar i Lugi.

Själv håller Carmen Martin låg profil.

– Min position är inte så dominant och jag vet inte hur mycket jag kan påverka. Jag har varit med i lag där man haft andra bättre alternativ än att hitta kanten, så därför vet jag inte hur det kommer att bli.

Den definitiva styrkan ser hon i erfarenheten.

– Där tror jag verkligen jag kan bidra, säger Carmen Martin just före sin första match i Säverhof.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.