Gulldén: ”Jag flyttade inte hit för pengarna”

Uppdaterad
Publicerad

Handbollsstjärnan Isabelle Gulldén, 29, är på plats i Frankrike för att erövra ännu ett land.

Hon drömmer om att vinna Champions League igen – men framför allt ett guld med landslaget.

– Det är det jag saknar. Jag har spelat i landslaget i över tio år så det är dags nu, säger hon när SVT Sport hälsar på i nya hemstaden Brest.

Efter att ha blivit svensk-, dansk- och rumänsk mästare har Isabelle Gulldén valt att pröva lyckan i ett nytt land.

Hamnstaden Brest på den franska västkusten är hennes nya hem sedan ett par månader tillbaka.

– Det är en helt annan kultur här och i början hade jag väldigt svårt med språket på träningarna, säger hon till SVT Sport.

– Allt är på franska så det är inte alltid man förstår övningar på träningen, det kan vara svårt att lägga sig i under möten och att styra spelet på planen. Att kommunicera har varit en stor utmaning, fortsätter hon.

Siktar på kvartsfinal i CL i år

Brest har jagat mittnian under flera säsonger och efter att de tagit sig tillbaka upp i högstaligan för tre år sedan har de etablerat sig som ett topplag.

Det är en klubb med höga ambitioner.

– Att vinna ligan har vi som mål. Vi kanske inte riktigt är där att vi kan vinna Champions League än, men målet är i alla fall att nå en kvartsfinal, säger Gulldén, som gillar klubbens satsning.

– Jag trivdes väldigt bra i Bukarest också, men sista året kände jag att jag behövde något nytt. Här har man ett projekt där man vill vinna Champions League i framtiden och jag gillar ambitionen.

”Flyttade inte hit för pengarna”

Förutom höga ambitioner kunde Brest erbjuda höga löner. Åtminstone om man ska tro Catalin Tolontan, en av Rumäniens mest ansedda journalister, som skrev att svenskan blev världens bäst betalda spelare i samband med övergången.

Enligt uppgifterna handlade det om cirka tre miljoner kronor om året.

Gulldén skrattar till när frågan kommer på tal.

– Det var ett rykte som spreds och som det fortfarande skrivs mycket om. Man får välja att tro på det om man vill, men det var inte på grund av pengarna jag flyttade till Brest om jag säger så, svarar 29-åringen.

Du har vunnit det mesta på klubblagsnivå. Hur mycket bättre kan du bli?

– Jag kan fortfarande bli bättre. Åren börjar komma ikapp mig, men jag försöker hela tiden träna hårdare för att hänga med de unga. Jag krigar på och hoppas utvecklas ännu mer. Det finns massa delar i spelet som jag kan jobba på.

Drömmer om landslagsguld

Däremot har storstjärnan aldrig fått vinna något stort med landslaget. Ett EM-silver från 2008 och ett EM-brons från 2014 är hennes främsta meriter.

Förra året föll laget snöpligt i bronsmatchen mot Nederländerna och slutade fyra på VM.

Gulldén drömmer fortfarande om ett guld.

– Jag hoppas att det kan gå vägen. Kanske inte i år, men ändå inom en snar framtid. Att vinna något för sitt land rankar jag väldigt högt, säger hon.

Snart får hon en ny chans när EM i Frankrike inleds i slutet av november.

– Det ska bli kul. Vi gjorde ett bra mästerskap förra året och jag hoppas att vi kan fortsätta utvecklas. Vi kommer nog ha samma lag i december och det känns bra. Vi jobbar hårt för det och jag hoppas att vi lyckas, säger Gulldén.

Se hela reportaget med Isabelle Gulldén i spelaren nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.