Bengt Johansson har drabbats av Parkinsons sjukdom. Foto: Bildbyrån

”Bengan” Johansson drabbad av Parkinson

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av 90-talet och början på 2000 ledde Bengt ”Bengan” Johansson det svenska handbollslandslaget till flera medaljer i stora mästerskap.

För Kvällsposten berättar den tidigare förbundskaptenen att han drabbats av Parkinsons sjukdom.

– Det fungerar med tabletter och är inget att göra åt, säger 76-åringen.

Bengt ”Bengan” Johanssons tid som förbundskapten för det svenska handbollslandslaget blev en storhetstid för svensk handboll, och laget kom snabbt att gå under namnet ”Bengan Boys”.

Mellan 1998 och 2005 ledde han landslaget till 13 medaljer i stora mästerskap.

Kom smygande för tre-fyra år sedan

I en intervju med Kvällsposten berättar Johansson att han är drabbad av Parkinsons sjukdom, en kronisk neurologisk sjukdom där de celler som tillverkar dopamin förstörs och hjärnan får därmed svårare att kontrollera nervsignalerna som styr kroppens rörelser.

– Det kom smygande för 3-4 år sedan. Det fungerar med tabletter och är inget att göra åt. Men jag förstår inte varför jag har fått det för det finns inte i släkten, säger han till Kvällsposten.

I dag lever 76-åringen i Halmstad tillsammans med sin sambo. För att hålla igång tar han regelbundna promenader och försöker leva ett så normalt liv det går trots att sjukdomen påverkar honom.

– Det är klart när man inte kan röra sig så mycket som man brukade göra så är det lite tjatigt, men man måste ta tag i det. Det är bara att träna på, säger han

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.