AIK:s nya skräll – besegrade Ystad i sista sekunden

Uppdaterad
Publicerad

AIK fick en mardrömsstart på handbollsligan med tolv raka förluster.

Men nu har laget vaknat till rejält. Mot Ystads IF tog laget sin tredje raka seger och lämnar jumboplaceringen – efter mål i sista sekunden.

– Det var oerhört skönt att avgöra efter att de kom i kapp i slutet, säger avgörande målgöraren Philip Jonsson till SVT Sport.

AIK fick en bedrövlig start på säsongen och förlorade tolv raka matcher innan första segern togs i mitten på november efter 28–24 mot Karlskrona.

I efterföljande mötet mot Lugi blev det förlust, men sedan har det gått fort. I kväll tog laget sin fjärde vinst på de senaste fem matcherna sedan mardrömssviten – med en av säsongens stora skrällar. Kim Andersson Ystads IF besegrades med 27–26.

Tog kommandot tidigt

AIK hade överraskande kommandot i större delen av matchen och ledde med 14–11 efter knappa halvtimmen. Men Ystad, som nosar på topplaceringarna i handbollsligan, kom i kapp.

– Vi har en väldigt bra defensiv och ett bra målvaktsspel som gör att vi kommer till kontringslägen. Sedan håller vi oss till det spelet och tråkar ut Ystad i dagsäger avgörande målgöraren Philip Jonsson till SVT Sport.

Det såg dock ut att bli förgäves när AIK:s Troels Vejby Jörgensen gjorde 25–20 med tio minuter kvar. Men Ystad skulle ta igen på nytt. Med 18 sekunder kvar kunde Ystads Alexander Blomqvist kvittera till 26–26.

Avgjorde i slutsekunden

Men AIK fick en sista chans i matchens sista anfall – då avgjorde AIK:s Philip Jonsson med en sekund kvar av matchen. Nu lämnar laget jumboplaceringen till Stockholmskollegan Hammarby.

– Det var oerhört skönt att avgöra efter att de kom i kapp i slutet. Nu får man hoppas att det fortsätter så här, men inga poäng är lätta, det gäller att vara konsekventa med ett bra spel, säger Jonsson.

Vad är det som har hänt med AIK i de senaste matcherna?

– Det här är en ny organisation med en ny tränare och nya ansikten. Nu har vi har jobbat vidare och hittat lite samarbete spelare emellan och jobbat fram en spelidé som håller sig i 60 minuter. Det har tagit lite tid att komma dit.

MATCHFAKTA

AIK–Ystads IF 27–26 (14–13)

AIK: Troels Vejby Jørgensen 8, Adam Tumba 6, Ola Pewik 5, Philip Jonsson 4, Jesper Linnéll 2, Pavle Karacic, Mattias Windahl.

Ystads IF: Johan Dahlin 6, Alexander Borgstedt 5, Kim Andersson 4, Mario Lipovac 4, Ludvig Hallbäck 2, Jonathan Svensson 2, Eric Forsell Schefvert 2, Linus Andersson.

Publik: 350.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.