Ungern mot Nederländerna under ungdoms-OS i Buenos Aires, 2018. Foto: Bildbyrån

Blir pressade att spela i bikinitrosor: ”Pinsamt och hopplöst”

Uppdaterad
Publicerad

De norska damlandslaget i beachhandboll ville protestera mot den kontroversiella regeln att spela i minimala bikinitrosor under EM.

De hotades då med straff om höga böter och diskvalificering, skriver NRK.

 – Det är så pinsamt och hopplöst, helt ”godnatt”, säger norska handbollsförbundets ordförande Kåre Geir Lio till NRK.

Det norska beachhandbollsförbundet väckte tidigare i år frågan om den kontroversiella klädregeln för kvinnliga spelare. Vilket Sverige ställde sig bakom.

”Kvinnor ska ha på sig en bikini där toppen ska vara en åtsittande sport-BH med djupa halsringningar vid armarna. Trosorna får inte vara mer än tio centimeter på sidorna”, står det i regelverket i dag.

Villiga att betala

Det norska laget ville demonstrera mot klädkoden under EM och skickade in en ansökan om att spela i lårlånga tights. Eftersom det strider mot reglerna om trosstorlek skulle Norge bötfällas.

Det norska laget var villiga att betala, men fick strax före starten av första matchen en chock då de fick reda på att straffen plötsligt blivit hårdare.

– Först fick vi veta att vi fick 500 kronor böter per person och match, vilket totalt skulle vara 50 000 kronor. Vi sa okej till det. Sedan hotades vi med ränta per match och mer ospecifika straff. Strax före matchen fick vi veta att vi kommer att diskvalificeras om vi spelar med den klädseln. Så då tvingas vi spela med trosor, säger lagkaptenen Katinka Haltvik uppgivet till NRK.

”Det är så pinsamt”

Lagkaptenen tycker det är konstigt att deras protest inte godkänns längre – med tanke på den lovade regeländringen. Även Kåre Geir Lio, ordförande för norska handbollsförbundet, är besviken även hur protesten blev mött av Europeiska handbollsförbundet (EHF).

– Det är så pinsamt och hopplöst. Helt ”godnatt”. Vi betalar gärna böterna om det var vad det handlade om. Här har laget vårt fulla stöd, säger Kåre Geir Lio till NRK.

”Händer inget”

EHF:s presstalesman säger till NRK att en kommission kommer titta på lagändringarna och lägga fram ett förslag. Men Lio anser att det inte kommer att hända något – trots påtryckningar.

– Vi har kontaktat dem och arbetat för detta under flera år. Vi har tagit upp det vid kongressen och vi har fått löfte om att det här ska ordnas upp. Ändå händer ingenting. Det är bara sorgligt för damerna att behöva ta itu med detta, säger Lio.

Lio säger att Sverige, Danmark, Frankrike och Norge nu kommer att skicka ett brev till EHF för att återigen försöka åstadkomma en ändring av regelverket.

KLIPP: Svenska ministern rasar över bikinitvånget: ”Jag blir provocerad” (29 juli 2021)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.