Precis som förra året kommer sommarens Åhus Beach enbart att genomföras digitalt. Foto: Åhus Beach

Åhus Beach ställer in sommarens turneringar i år igen

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin sätter stopp även för årets upplaga av Åhus Beachhandboll Festival och Åhus Beachfotboll. In i det sista har arrangören försökt hitta en lösning men i samråd med Smittskydd Skåne och Folkhälsomyndigheten tvingas nu evenemangen ställas in.

Åhus Beachhandboll Festival skulle spelats den 15-24 juli och Åhus Beachfotboll den 5-10 juli i sommar. Men precis som förra året stoppar pandemin även årets evenemang.

– Det är en bedrövelse det här. Jag är oerhört ledsen, säger Mats G Jönsson, vd och grundare av Åhus Beach, till SVT Nyheter Skåne, och fortsätter:

– De största förlorarna är idrottsrörelsen. Våra barn och ungdomar i föreningslivet. Alla unga från hela landet som längtar. Åhus Beach är en stor anledning till att många spelar handboll i Sverige överhuvudtaget.

”Det är omöjligt”

Enligt regeringens senaste riktlinjer får sport- och idrottstävlingar från den 1 juni maximalt samla 150 deltagare och utomhusarrangemang utan sittplats får ha högst 100 personer.

Mats G Jönsson, vd och grundare av Åhus Beach.

Åhus Beach brukar locka så många som 2 000 lag med över 20 000 deltagare. Årligen brukar mer än 250 föreningar och tiotusentals besökare samlas på orten och stranden.

– Det är omöjligt att genomföra en turnering, även i mindre skala, med rådande rekommendationer. Vi får inte heller polistillstånd att arrangera något sådant, säger Mats G Jönsson.

Siktar på 2022 istället

Efter förra årets inställda evenemang, har Åhus Beach klarat sig ekonomiskt tack vare sponsorer, samarbetspartners, statligt stöd och korttidspermitteringar. Men man har även tvingats att varsla sju anställda.

– Nu tvingas vi göra samma resa igen. Regeringen har lovat ett eventstöd. Om det blir av, hoppas vi komma ur det här på plus minus noll. Om vi bara kommer ur det här, så lovar jag att göra Åhus Beach till den bästa upplevelsen någonsin nästa sommar, säger grundaren Mats G Jönsson.

– Vi ger inte upp! Det gör vi inte. Vi är vana att kämpa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet