Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Mats G Jönsson, vd på Åhus beach, om varför man avvaktar med att öppna upp för sommarjobb. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Sommarjobbskris: ”Vi sitter helt i händerna på myndigheterna”

Publicerad

Pandemiläget gör att det just nu finns färre sommarjobb att söka än vanligt. Osäkerheten i samhället gör att arbetsgivare är mer avvaktande, enligt Arbetsförmedlingen.

– Vi hoppas att vi kan öppna upp så snart som möjligt, säger Mats G Jönsson, vd för Åhus beach som brukar sysselsätta ett hundratal ungdomar varje sommar.

– Vi har fått avvakta läget. Nu ser prognosen bättre och bättre ut för varje vecka. Det glädjer oss mycket, säger Mats G Jönsson på Åhus beach.

Handbollsturneringen har funnits sedan 1997 och 2015 startades även fotbollsturneringen. Eventbolaget bakom brukar anställa ett hundratal sommarjobbare som bland annat jobbar i kafé, bygger upp evenemangsområdet och fungerar som matchfunktionärer.

– Väldigt många ungdomar har haft sina första sommarjobb här på Åhus beach – och den traditionen ska fortgå, säger Mats G Jönsson.

”Lever på hoppet”

Hur det kommer bli i år är dock oklart.

– Vi sitter helt i händerna på myndigheterna och följer deras besked, säger Mats G Jönsson och fortsätter:

– Vi lever på hoppet. Att ställa in Åhus beach även 2021 finns inte. Åhus beach behövs för hela samhället.

I videoklippet berättar Mats G Jönsson mer om hur Åhus beach tänker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer