Borussia Dortmunds tränare André Fuhr sparkad. Foto: Bildbyrån/Instagram

Borussia Dortmunds tränare André Fuhr sparkad – anklagas för rasism och sexuella trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Det tyska storlaget Borussia Dortmund meddelade i går att tränaren André Fuhr sparkas – blott två omgångar in i serien.

Klubben har inte velat säga vad det handlar om.

Men enligt uppgifter till SVT Sport handlar det bland annat om att han uttryckt sig rasistiskt och att han trakasserat spelare psykiskt.

Borussia Dortmunds handbollsdamer gick förra säsongen till 16-delsfinal i Champions League och slutade på andra plats i Bundesliga.

Även denna säsong har inletts bra, med två ligasegrar på två matcher. Därför kom det som en överraskning för många när klubben i förrgår meddelade att de sparkat tränaren André Fuhr.

”De senaste dagarna har tränaren kritiserats hårt av både spelarna och allmänheten, vilket gjorde det nästintill omöjligt för truppen och klubbledningen att fokusera på handbollen”, skrev klubben på sin hemsida, och skrev vidare att en utredning nu pågår:

”Borussia Dortmund jobbar nu medvetet och noggrant med händelserna som beskrivs ovan och är i kontakt med institutionen som jobbar mot våld inom idrott, som kontaktats av flera spelare. Så länge som den nämnda utredningen pågår kommer Borussia Dortmund inte ge några ytterligare kommentarer”.

Stjärnor till Norge

Beskedet kom bara en vecka efter att två tyska landslagsspelare, Mia Zschocke och Amelie Berger, rivit sina kontrakt. De har nu gått till det norska storlaget Storhamar.

Exakt vad Fuhr har gjort eller anklagas för vill Borussia Dortmund inte säga, men institutionen de i uttalandet skriver att de jobbar med erbjuder idrottare stöd om de har upplevt fysiskt och/eller psykiskt våld och/eller sexuella trakasserier/våld. Och tidningen Ruhr Nachrichten skriver att Fuhr anklagas för både övergrepp och våld.

Uttalande från advokaten

Och enligt uppgifter till SVT Sport är det precis det som det handlar om. Fuhr ska ha trakasserat spelare både psykiskt och fysiskt.

I ett uttalande till tidningen Ruhr Nachrichten uttalar sig Fuhrs advokat Markus Buchberger.

– Det finns ett beteende som presenterats av spelarna som passar under rubriken rasism, men det har inte kritiserats av spelaren som det gällde utan av tredje part, säger han.

SVT Sport har sökt Fuhrs advokat.

I laget spelar den tidigare Eslöv- och Önnered-spelaren Emma Olsson. SVT Sport har varit i kontakt med henne, men hon vill inte kommentera situationen.

Clara Monti Danielsson: ”Varje vecka var det någon som grät”:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Clara Monti Danielsson berättar om tiden i Borussia Dortmund. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.