Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Clara Monti Danielsson berättar om tiden i Borussia Dortmund. Foto: Bildbyrån

Clara Monti Danielsson om tiden i Borussia Dortmund: ”Varje vecka var det någon som grät”

Uppdaterad
Publicerad

Tyska storlaget Borussia Dortmund sparkade i onsdags tränaren André Fuhr. Enligt uppgifter till tidningen Ruhr Nachrichten anklagas han för både övergrepp och våld.

Landslagsspelaren Clara Monti Danielsson, som lämnade klubben efter en säsong, berättar nu för SVT Sport om sina upplevelser.

– Varje vecka var det någon i laget som grät.

Det var efter att de tyska landslagsspelarna Mia Zschocke och Amelie Berger plötsligt bröt sina kontrakt med Borussia Dortmund som lagets tränaren André Fuhr fick sparken.

I tysk media har det rapporterats om att 51-åringen anklagas för att ha uttryckt sig rasistiskt och utsatt spelarna för psykiska trakasserier – något som även SVT Sport har fått uppgifter om.

Clara Monti Danielsson, som bland annat spelade EM-kvalmatcher för Sverige i mars, spelade i Dortmund säsongen 2020/2021 när laget vann den tyska ligan.

Efter bara en säsong i klubben valde hon att använda en klausul och bryta kontraktet.

–Jag har aldrig sett något liknande. Jag har aldrig upplevt att så många individer varit så mentalt utmattade och nedkörda, säger hon till SVT Sport.

”Fick inte ur mig ett ord”

Monti Danielsson minns en gång där Fuhr frågade spelargruppen om feedback på en match. När en av spelarna gav sin bild fick hon en kraftig utskällning.

– I vanliga fall hade jag tagit den fajten med henne, för jag höll med i det hon sa. Men jag gjorde inte det och det skäms jag så jävla mycket för. Jag orkade inte. För jag visste att om jag tar den här fajten så måste jag fajtas med tränaren och bli skriken på hela träningen och det orkar jag inte, säger 30-åringen och fortsätter:

– Jag fick inte ur mig ett ord och det skäms jag så mycket för i dag. Jag har pratat med den här spelaren efteråt som var besviken på mig och det fattar jag. För mig blev det jättetydligt: Vart var jag på väg när jag inte ens kan stå upp för saker?

Fuhr har också anklagats för att ha fällt rasistiska kommentarer, något som Monti Danielsson inte upplevde under sitt år.

Ett annat minne som Monti Danielsson har är från en match där hon i halvtid blev frustrerad över att tränaren skrikit på henne i första halvlek. Det fortsatte i omklädningsrummet där Fuhr fortsatte att tala illa om svenskan inför lagkamraterna.

– Då blev jag tårögd och fick höra: ”Ska du börja gråta nu? Tror du att det kommer göra det bättre? Att du kommer prestera i andra halvlek när du håller på så här?”.

När svenskan sa att hon var frustrerad och ville få ur sig frustrationen inför andra halvlek fick hon ett syrligt svar tillbaka.

– Då sa han ”jag kanske borde få dig att gråta varje gång om du presterar bättre efter att ha gråtit”.

Det har pratats om bestraffningar, hur kunde det se ut?

– Det var inga hemska grejer. Det var småsaker som knappt är värda att nämna, men det var sättet som han kontrollerade det på. Det var en kontrollerad miljö. Man blev sakta men säkert nedbruten.

Försökte prata med tränaren

Monti Danielsson berättar att hon försökte prata med Fuhr om att hans sätt att prata gjorde att hon inte mådde bra.

– Varje år var det tio tjejer som lämnade och det är ett tydligt tecken på att något inte stämmer. Jag vet ju att flera mådde jättedåligt mentalt och pratade med psykologer under och efter säsongen. Två av spelarna slutade helt med handboll, men är tillbaka nu igen. Det var många som blev körda i botten.

Under ditt år i klubben vann ni trots allt ligan, hur ser du på det?

– Ja, det var det som gjorde det så konstigt. Vi presterade men vi kände inte att samarbetet var hundraprocentigt. På pappret såg det bra ut vilket gör att det kanske var svårare att ta på allvar. Att det inte spelade så stor roll eftersom vi fick resultaten med oss. Vi hade ett jättebra lag, och trots att folk mådde dåligt presterade vi.

Clara Monti Danielsson lämnade klubben 2021 och spelar numera i franska Chambray Touraine.

SVT söker André Fuhrs advokat.

I ett tidigare uttalande till tidningen Ruhr Nachrichten kommenterade han anklagelserna.

– Det finns ett beteende som presenterats av spelarna som passar under rubriken rasism, men det har inte kritiserats av spelaren som det gällde utan av tredje part, sa advokaten Markus Buchberger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.