”Brutalt” Ryssland väntar för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Huvudrundan står för dörren och Sverige får bekänna färg direkt.

Först ut väntar ett obesegrat Ryssland.

– De är väldigt brutala, säger Hampus Wanne.

Handbolls-VM i Egypten för ett år sedan. Då vann Sverige klart med 34–20 mot det ryska laget och tog sig vidare till kvartsfinal.

Riktigt så enkelt blir det inte i dag. I alla fall om man får tro det svenska lägret.

Handbolls-EM

– Det är ett fysiskt lag, de är väldigt stora. De spelar efter en annorlunda filosofi än vad vi gör. De skjuter väldigt mycket från nio meter medan vi försöker komma till sexmeterslägen, så det blir en intressant match eftersom vi är helt olika. De har spelat skitbra och har utvecklats sedan Egypten för ett år sedan, säger Hampus Wanne.

Till skillnad från Sverige gick Ryssland rent i gruppspelet. Man vann mot Slovakien och Litauen och tog även en dramatisk uddamålsseger mot Norge.

– De har utvecklats. I Egypten fick vi en fantastisk träff på dem och läste dem totalt. Nu harde  lite mer finess nu men de är fortfarande väldigt brutala och går mycket på nio meter, säger Wanne.

Assisterande förbundskapten Martin Boquist delar Wannes syn på motståndet.

– Det är ett Ryssland som i VM förra året visade att de är på gång. De gör varandra bättre, har bra försvarsspel och målvakten har näst bäst räddningsprocent, säger han.

Har de överraskat på dig?

– Både ja och nej. De har gjort tre solida matcher i rad och nu ska de göra en fjärde. I VM tog de tvärslut mot oss, jag tror det var deras femte eller sjätte match. Men det blir tuffare i morgon än på VM. Då orkade de inte – det kommer de att göra nu, säger Boquist.

Sverige går in i huvudrundan med noll poäng och har fyra matcher som väntar. Tre lag står på två poäng: Ryssland, Tyskland och Spanien.

Sveriges matcher i mellanrundan

Torsdag 20 januari: Ryssland (15.30)

Fredag 21 januari: Polen (18.00)

Söndag 23 januari: Tyskland (18.00)

Tisdag 25 januari: Norge (20.30)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-EM

Mer i ämnet