Tuff uppladdning för Jan Mojzis och de andra spelarna i Tjeckien. Foto: Bildbyrån

Corona-kaos i Tjeckien inför VM-premiären mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Idag reser det svenska handbollslandslaget till Egypten inför VM-premiären på torsdag. Men motståndaren Tjeckien har nu tvingats skjuta upp resan – laget är hårt drabbat av coronaviruset.

Totalt har nio spelare och sex ledare i det tjeckiska landslaget bekräftad covid-19, rapporterar tjeckisk media.

Med anledning av den utbredda smittan i laget kommer Tjeckien flyga till Egypten först imorgon, och inte idag som det var tänkt. Dessutom har de fått skjuta upp den slutgiltiga uttagningen av VM-truppen.

– Vi kan bekräfta att landslaget kommer att flyga till VM i Egypten på onsdag morgon istället för tisdag. Laget testats kontinuerligt och vi kommer att gå ut med mer information angående coronatester och resultat under tisdagen, säger Tjeckiens landslagsledare Adam Stegl.

Sverige också drabbade

Även Sveriges VM-uppladdning har präglats av corona-stök.

Förra veckan skulle landslaget ha mött Montenegro två gånger om i EM-kvalet, men efter att Albin Lindskog testat positivt för covid-19 isolerades spelarna och landskamperna ställdes in.

Sedan dess har laget bara tränat två och två – fram tills måndag förmiddag när förbundskapten Glenn Solberg för första gången fick samla samtliga spelare i basen Eskilstuna.

– Det är ingen hemlighet att det är som det är. Det är viktigt att vi fajtar ihop, är lojala till det vi bestämt och gör vi det med hundra procents inställning och insats så kommer det gå så bra som det kan gå, säger Solberg om de speciella förberedelserna.

KLIPP: Gulldén om karriären (20 december 2020)

Handbolls-VM

Turneringen spelas för första gången med 32 lag och avgörs den 13–31 januari. Sverige inleder mot Tjeckien den 14 januari och möter sedan Chile den 16 januari och Egypten den 18 januari. Blågult spelar alla sina matcher i Kairo. Övriga spelorter för mästerskapet är Alexandria, Giza och Egyptens nya huvudstad.

Tre lag från varje grupp går vidare till mellanrundan, där lagen från Sveriges grupp slås ihop med lag från grupp H.

Grupp A: Tyskland, Ungern, Uruguay, Kap Verde.

Grupp B: Spanien, Tunisien, Brasilien, Polen.

Grupp C: Kroatien, Qatar, Japan, Angola.

Grupp D: Danmark, Argentina, Bahrain, Kongo-Kinshasa.

Grupp E: Norge, Österrike, Frankrike, USA

Grupp F: Portugal, Algeriet, Island, Marocko.

Grupp G: Sverige, Egypten, Tjeckien, Chile.

Grupp H: Slovenien, Belarus, Sydkorea, Ryska handbollsförbundets lag.

(Källa: TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.