Albin Lagergren och Anton Lindskog är fortfarande inte borträknade från VM. Foto: Bildbyrån.

Då kan Sverige få stjärnförstärkning i handbolls-VM

Uppdaterad
Publicerad

Hoppet är inte ute för svenska stjärnförstärkningar i VM.

Både Albin Lagergren och Anton Lindskog är fortfarande aktuella – beroende på vad testerna de närmaste dagarna visar.

– Får de ett negativt svar så kan de komma så fort det går att hitta ett flyg, säger Sveriges presschef Daniel Vandor.

Sverige har fått en strålande start på handbolls-VM med storsegrar mot både Nordmakedonien och Chile. På måndag väntar en gruppfinal mot Egypten.

Samtidigt kan Sverige få tung förstärkning i mellanrundan.

Handbolls-VM

Både Albin Lagergren och Anton Lindskog är kvar hemma i Sverige i väntan på fler testsvar kring covid-19. Bundesligaspelarna har testats positivt inför mästerskapet men förhoppningen finns ännu att de ska kunna bli aktuella för spel senare under VM, som pågår till sista januari.

”Kontinuerlig kontakt”

– Förutsättningen är förstås att de klarar testerna på hemmaplan för att de ens ska kunna bli aktuella. Vi har kontinuerlig kontakt med dem och fortsätter de att vara symptomfria och lämnar negativa test så kan de om förbundskaptenen vill flygas ner och ansluta, säger Sveriges presschef Daniel Vandor till SVT Sport.

Han säger att de får svar på Lindskogs test under måndagskvällen.

– För Albins del räknar vi med svar på onsdag kväll, säger Vandor.

Sverige spelar sina första två matcher i mellanrundan på onsdag respektive fredag. Skulle spelarna testas negativt kommer landslaget jobba för att få dem till Egypten så fort som möjligt.

– Svaren brukar komma rätt sent på dagarna, så tidigast dagen efter kan de vara på plats. Sedan ska de testas på plats också, säger Daniel Vandor.

”Har inte svaret än”

Så i praktiken skulle Lindskog kunna ansluta till första matchen i mellanrundan och Lagergren till den andra?

– Ja, rent fysiskt skulle de kunna vara på plats inför de respektive matcherna, om de sedan kommer att spela är än så länge en fråga vi inte har svar på.

Daniel Vandor tillägger att varje land får göra fem byten under turneringen till den ursprungliga 20-mannatruppen. De lag, däribland Sverige, som bara skrev in 19 spelare får dock komplettera med en 20:e utan att det kostar ett byte.

KLIPP: Svenska stjärnorna inför gruppfinalen mot Egypten

Fakta: Så fortsätter handbolls-VM

18 januari: Sverige ställs mot Egypten i den avslutande gruppspelsmatchen innan det är dags för mellanrunda.

Dit går de tre bästa lagen i respektive grupp (fyra grupper med sex lag i varje). Där korsas grupperna och Sveriges grupp G slår ihop med grupp H där Belarus, Ryska handbollsförbundets lag, Slovenien och Sydkorea ingår.

Lagen tar med sig inbördes resultat från det första gruppspelet. Från mellanrundan går de två bästa lagen i varje grupp vidare till kvartsfinal. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet