Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Olsson och Jack Thurin. Foto: Bildbyrån/C More

Delegaten: ”Övertygad om att bollen inte var inne”

Uppdaterad
Publicerad

IFK Skövdes avgörande mål mot Ystads IF dömdes bort av sekretariatet i SM-finalen.

Delegaten Peter Olsson är övertygad om att signalen ljöd innan bollen gick över linjen.

– Från min sida såg det klart ut, säger han.

Det var IFK Skövde som jublade när slutsignalen ljöd efter 60 minuter i fredagens SM-final. Jack Thurin trodde att han hade avgjort matchen i sista sekund.

Men efter en diskussion med sekretariatet i Ystad valde domarna att blåsa bort målet.

Peter Olsson, tidigare profilerad proffsdomare, satt i sekretariatet som delegat. Han var pådrivande i beslutet att få målet bortdömt.

– Från min position ser det ut som att signalen kommer innan bollen var över mållinjen. Jag hör en signal innan bollen var över linjen.

”Jag är övertygad”

På tv-bilderna är det svårt att avgöra om bollen hann passera linjen. Men Olsson är fortsatt övertygad om att beslutet var korrekt.

– Det är väldigt små marginaler. Men man måste ta ett beslut och från min sida såg det klart ut. Jag är övertygad.

IFK Skövde aviserade efter matchen att man lämnar in en protest mot beslutet, vilket Skaraborgs Allehanda var först att rapportera.

Noterbart i sammanhanget är att Skövde redan fått igenom en protest under säsongen.

I höstas, efter en förlust mot IFK Kristianstad, protesterade Skövde emot att Kristianstad anfallit med en spelare för mycket på plan i ett avgörande skede. Den protesten gick igenom, matchen spelades om och Skövde vann.

Kan spelas om

I teorin kan utfallet bli detsamma nu. Det bekräftar Ralf Lundberg, ordförande i protestutskottet på handbollförbundet, för SVT Sport.

– Alternativet att spela om en match finns alltid i samband med den här typen av protester. Jag vill inte spekulera i frågan än, vi måste ha protesten på vårt bord först, och sedan får vi se vad som händer.

Men matchen kan spelas om?

– Om en protest går igenom kan omspel vara ett utfall. Men det går inte att spekulera i det nu, utan vi får jobba med frågan.

”Första gången”

Skövde kommer lämna in protesten på lördagen. Ärendet kommer hanteras under kommande dagar, säger Lundberg som inte kan ge någon definitiv eller konkret tidsram.

Han har varit med länge, men har aldrig upplevt något liknande.

– Det är första gången något sådan här sker efter en final, som jag kan komma ihåg.

SE MER: Ystad svenska mästare efter rysare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ystad svenska mästare efter jättedrama. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.