Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ystad svenska mästare efter jättedrama. Foto: Bildbyrån

Ystads IF är svenska mästare i handboll efter shoot-out

Uppdaterad
Publicerad

Ystads IF är svenska mästare i handboll för första gången på 30 år – efter en final som bjöd på drama av sällan skådat slag och där matchen avgjordes först efter en shoot-out.

– Detta var det sjukaste jag har varit med om. Detta var inte alls bra för nervarna, men det kvittar nu, säger veteranen Kim Andersson till SVT Sport.

Senast Ystads IF tog SM-guld i handboll var 1992. Då var Kim Andersson tio år gammal. I kväll fick den 39-årige veteranen, en av trotjänarna i laget, själv fira en SM-titel inför 2 700 på läktaren som kokade i den handbollstokiga staden.

Och självklart var det en mycket glad Kim Andersson som kom till SVT Sports mikrofon efteråt:

– Det känns helt jävla underbart, förlåt man får inte svära i tv, men det känns obeskrivligt!

Varför är Ystads IF bäst i Sverige?

Tjockt pannben, vi har varit uträknade men har kommit tillbaka varje gång. Vi lever kvar på... jag vet inte om det är en sekund ens, och nu står vi som svenska mästare, det känns fantastiskt. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Skövdes miss fällde avgörandet

Matchen var så jämn som det kan bli, gick till förlängning på förlängning. Men det enda som kunde skilja lagen åt var en shoot-out. Skövdes Victor Hallén var först ut och träffade ribban – en miss som skulle stå gästerna dyrt.

För trots att Skövde satte resterande fyra bollar, lyckades Ystad sätta alla fem. Julius Lindskog Andersson blev matchhjälte för Ystad när han satte det sista shoot-out-målet och slutresultatet 47-46.

– Det här är nog den sjukaste match jag har spelat i hela mitt liv, säger han till SVT Sport.

Hur var det med nerverna i den sista shoot-outen? 

– Äh, det var bara att gå in och köra, antingen sätter man den eller så missar man den. 

Bortdömt mål i absolut slutsekund

Dramatiken i matchen hade egentligen börjat långt tidigare. Med mindre än minuten kvar av ordinarie tid var ställningen 32-32, Ystad hade anfallet och kunde ha avgjort matchen redan där. Då snodde istället Skövde till sig bollen och i sista slutsekunden fick Jack Thurin i princip öppet mål.

Men efter diskussioner meddelade domarteamet att målet inte godkändes, då bollen bedömdes ha gått i nät efter slutsignal.

SM-guldet är Ystads IF:s tredje, tidigare har laget vunnit 1976 och 1992.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.