Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ystads IF:s Jakob Nygren försöker stoppa Skövdes Bjarni Valdimarsson. Foto: TT

IFK Skövde vann andra SM-finalen efter förlängningskross

Uppdaterad
Publicerad

Skövde kvitterade mot Ystads IF i den sista sekunden av ordinarie tid men tog över i förlängningen och vann den andra SM-finalen med 34-29 och utjämnade finalserien till 1-1 i matcher. Ystads IF rasade ihop i förlängningen och gjorde inte ett enda mål.

– Det var roligare julklappar i dag än senast, säger IFK Skövdes Matias Helt Jepsen som gjorde två mål i förlängningen.

Nu vänder finalserien i bäst av fem matcher åter till Skövde – där man aldrig fått fira ett SM-guld på herrsidan och har en stor längtan.

– Det är det som är att vara handbollsmålvakt. Man kan få chansen att avgöra. Nu är det bäst av tre med hemmafördel för oss. Det är sjukt starkt av oss i dag och jag njuter av det, säger IFK Skövdes målvakt Fabian Norsten till C More.

Han höll nollan under tio minuter i förlängningen och gjorde i alla fall fem ordentliga räddningar.

Spännande slutsekunder av ordianarie tid

Det var osannolikt spännnande slutsekunder av ordinarie tid. Med sju sekunder kvar avancerade Julius Lindskog Andersson in mot linjen och satte 29-28 för Ystads IF, vilket var första gången sedan 18-17 som man ledde matchen. Hallen kokade när laget var på väg mot 2-0 i matchserien.

IFK Skövde tog en timeout och i sista sekunden satte Dan Beck Hansen 29-29 och tystade hallen. Det blev en chockartad stämning i hallen.

”Hade bra chanser att avgöra”

– Vi har bra chanser att avgöra men väldigt bra målvaktsspel (för Skövde) i förlängningen avgjorde. Det är 1-1 i matcher och kommer att bli fortsatt tufft, säger Ystads IF:s tränare Oscar Carlén.

IFK Skövde gjorde ett litet ryck när man gick från 17-18 till 21-18 efter att ha gjort fyra raka mål. När Bjarni Valdimirsson gjorde 21-18 efter en snabb omställning snubblade han men fick ändå med sig bollen, en talande bild för Skövdes flyt under den perioden. 

Men Jonathan Svensson tände hallen när han satte 23-23 för sitt Ystads IF. Taktfasta klappningar och trumdunkningar fyllde hallen.

Malmö FF-stjärnan Ola Toivonen bet på naglarna på läktaren av dramat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.