Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kim Andersson är den enda spelaren i Ystad som vunnit SM-guld. Foto: Bildbyrån

Ystad har chans på första guldet på 30 år

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll inleds handbollsfinalspelet, bäst av fem matcher gäller när en svensk mästare ska koras. Dalibor Doder i Ystad IF fyller snart 43 år. Trots en lång karriär som landslagsspelare och utlandsproffs saknas en medalj i prisskåpet.

– Jag har aldrig vunnit något SM-guld, säger han.

Veterankollegan Kim Andersson, som fyller 40 senare i år, har tidigt i sin karriär vunnit guld med Sävehof. Sedan 2015 är han tillbaka i hemstaden Ystad. En handbollsstad som suktar efter guldskimmer. Kim Andersson var tio år senast Ystad tog SM-guld.

– Det är klart att det pratas. Från att ha varit väldigt liten som när vi åkte ut i en kvartsfinal i fjol så börjar man prata om SM-guld. Man märker att det är lite mer surr kring handbollen, säger Kim Andersson.

Finalspelet mot Skövde inleds ikväll, Kim Andersson vill inte tänka särskilt mycket på det som komma skall.

– Nu analyserar jag matcher väldigt mycket, förr var det lite mer att vann vi så kändes det gött, förlorade var man lite sur men livet gick vidare. Nu känns det som man packar ner väldigt mycket i sin egen ryggsäck och det är väl inte så positivt. Det är nog för att man vill mer nu, säger han.

Andersson fortsätter spela

Kim Andersson har ett år kvar på kontraktet med Ystad och hoppas att kroppen håller för ytterligare en säsong.

– Man får passa på att njuta medan det går. Handboll är fortfarande det roligaste jag vet. Det enda jag kan vara säker på är att det kommer annat i livet efter detta, säger han.

Dalibor Doder lämnar Ystad IF efter finalerna men fortsätter karriären hos IFK Ystad.

– Det hade varit otroligt skönt att avsluta min sejour i YIF med ett SM-guld, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.