Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Japans målvakt Sakura Kametani. Foto: Björn Nordling

Den japanska norskan ska stoppa Sverige

Publicerad

För Sakura Kametani är matchen mot Sverige något extra.
Hon är född i Norge men är nu målvakt i det japanska landslaget.
– Det är ju alltid speciellt när det är skandinaviskt, säger hon till SVT Sport på flytande norska.

Sakura Hauge, eller Kametani som är det namn hon använder i Japan, föddes för snart 33 år sedan i norska Bergen. Pappan var norrman, mamman japanska och så småningom kom hon med i det norska ungdomslandslaget. Det blev till och med två A-landskamper för Norge, faktiskt mot Sverige 2014. Men chanserna att få spela i ett landslag var större i öst och 2015 valde hon Japan.

– Drömmen har alltid varit att spela VM och OS och då var jag till slut tvungen att välja, säger hon och avfyrar ett av många skratt när vi möter henne efter Japans enkla seger mot Kongo. 

Nådde åttondelsfinal 2017 

2017 stod hon alla matcher i VM för ett Japan som nådde åttondelsfinal där man, trots att Kametani valdes till matchens bästa spelare, förlorade mot blivande bronsmedaljörerna Nederländerna med 24-26 efter förlängning. Japan blir allt bättre och satsar hårt även i detta VM på hemmaplan. Och inte minst mot OS i Tokyo nästa år. 

– Handbollen är ingen stor sport i Japan men vi hoppas folk får upp ögonen för den, säger hon. 

Japans danske förbundskapten Ulrik Kirkely har tillsammans med Kametani försökt föra in lite mer ”europeiskt” i landslaget. 

– Vi visar mer känslor nu när vi spelar, säger målvakten. Viljan att vinna är stark och vi visar när vi är arga och glada. Och sen har vi blivit mer cyniska. Som alla andra lag när det handlar om att få straffar till exempel.  

Klubbkompis med Lagerquist 

Kametani spelar nu i franska Bresancon men ifjol var hon klubbkompis med svenska mittsexan Anna Lagerquist i danska Nyköping Falster.  

– Det är ju alltid lite mentalt när du möter nån du spelat med, säger Kametani. 

Vet du hur du ska ta hennes skott? 

– Jag hoppas det, säger hon och skrattar igen. 

Har ni haft någon kontakt? 

– Nej, vi pratades bara lite när vi möttes igår. 

”Vet ju lite hur hon gör” 

Lagerquist skrattar även hon när jag tar upp den japanska målvakten. 

– Jo, man vet ju lite hur hon gör och hon vet vad jag gillar… 

Hur gör man mål på henne då?  

– Ja, nu får man tänka och inte skjuta favoriterna… Nämen bara ta det lugnt och placera den. Det är mest bara kul och under matchen tänker man inte på det, säger svenskan som varit en av de bästa i de två första matcherna. 

– Japan ska vi inte underskatta, fortsätter Anna Lagerquist. De har ett väldigt bra lag med mycket fart och mer fysik än man tror. Det kommer nog bli jobbigt. 

”Kan matcha de bästa lagen” 

Men respekten är ömsesidig. 

– Om vi kommer upp i vår högsta nivå har vi chansen mot Sverige, säger Sakura Kametani. Vi såg i förra VM att vi kan matcha de bästa lagen om alla är på 100 procent. 

Hur gick det då när Kametani mötte Sverige förra gången? Jo, Norge vann en av två träningsmatcher 2014 och målvakten blev utsedd till matchens bäste spelare. 

STÄLLNINGEN I GRUPP D

Visa

1) Ryssland, 6 poäng (+49 i målskillnad)
2) Sverige, 4 (+23)
3) Japan, 4 (+16)
4) Argentina, 2 (–11)
5) Kina, 0 (-34)
6) Kongo-Kinshasa, 0 (-43)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer