Magnus Wislander slutar som tränare för Redbergslid. Foto: Bildbyrån

Efter 29 år: Magnus Wislander lämnar Redbergslid

Uppdaterad
Publicerad

Magnus Wislander har gjort 29 år i Redbergslid.
Men nu lämnar han rollen som assisterande tränare för klubben – efter att inte ha dragit jämnt med huvudtränaren Jasmin Zuta.
– Det har inte känts bra att gå hemma och vara frustrerad titt som tätt, säger Wislander till SVT Sport.

Magnus Wislander, som utsågs till hela 1900-talets bästa handbollsspelare, har tillbringat större delen av karriären i Redbergslid. Han inledde elitkarriären där, innan han flyttade till tyska Kiel.

Efter tolv år där återvände han till RIK, där han spelade sina tre sista säsonger. Därefter har han varit tränare i klubben – ända fram till nu.

”Det går inte”

Men i dag meddelade Redbergslids IK att 56-årige Wislander slutar som tränare i klubben. När SVT Sport når Wislander förklarar han att anledningen till avskedet är att han inte kommit överens med huvudtränaren Jasmin Zuta.

– Det går inte att jobba som andratränare om man inte har samma idéer och filosofi som förstetränaren, säger han.

Hur mycket skiljer sig den?

– Det skiljer rätt mycket i matchförberedelser, träningssätt, inlärningssätt och såna där saker. Det skiljer sig ganska mycket, och det är rätt tufft när man är van att få uttrycka sina åsikter.

”Jättesvårt beslut att ta”

Wislander försäkrar att det inte är några ”hard feelings” från hans sida, men erkänner att det har varit ett frustrerande år.

– Det visade sig egentligen redan från första början, men jag har accepterat det och försökt göra mitt bästa. Jag har gjort det bästa jag kan, men sen har det blivit mer och mer med tiden. Jag trivs och älskar att vara på träningen med killarna och det... Men att vara lite frustrerad – kanske inte varje dag, men titt som tätt – när man går hem, det är inte kul. Och jag gör ju det här för att jag tycker att det är roligt, säger han.

Hur pass tufft beslut har det varit, med tanke på att du tillbringat väldigt många år i klubben?

– Det är ett jättesvårt beslut att ta. Men nu har jag gått på magkänsla och såna grejer.

Hur reagerade klubbledningen?

– Jag tror inte att det kom som en överraskning. Henrik Lundström (sportchefen) har ju sett att det inte har fungerat helt smärtfritt i år. Man märker ju, när man är involverad i det, att vi är väldigt olika. Så hade inte jag tagit beslutet hade ju Henrik varit tvungen att ta det.

Öppnar för ny klubb

Redbergslid slutade den gångna säsongen nia i Handbollsligan. Wislander hoppas att tränarnas meningsskiljaktigheter inte påverkat spelarna.

– Jag hoppas verkligen inte det. Frågar man spelarna kanske de har märkt i vissa situationer att vi inte varit överens. Men jag och Jasmin har ju aldrig bråkat eller tjafsat, utan vi har varit väldigt korrekta. Men vi kan ju ha olika instruktioner, så där kanske spelarna märkt att vi inte varit överens, säger Wislander.

Wislander öppnar nu för att gå in i någon annan klubb.

– Absolut. Jag är inte färdig med handbollen, säger han.

”Haft en jättebra relation”

Redbergslids huvudtränare Jasmin Zuta dementerar att det ska ha varit en ansträngd relation mellan honom och Wislander.

– Jag har haft en jättebra relation med Magnus. Jag har den största respekten för honom och det är ju min stora idol från att jag växte upp, säger Zuta till SVT Sport.

På föreningens hemsida tackar klubben Wislander för det han gjort.

”Redbergslids IK kommer vara evigt tacksam för det som Magnus gjort för klubben. Inte bara på planen eller vid sidlinjen utan även som en ambassadör för klubben i media och i näringslivet i stort. Ett större RIK hjärta är svårt att hitta”, skriver de.

ARKIV: Wislander drabbad av stroke (25 oktober 2019)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.