Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se situationen som fick Brännberger avstängd.

Efter halsslaget – straffet halveras för Christoffer Brännberger

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsnämnden kör över disciplinen och sänker Christoffer Brännbergers straff från elva matcher till sex.

– Helt rimligt. Sex matcher är ett hårt straff nog om man ser vad de dömde för. På de grunderna var det helt horribelt, säger Brännberger till SVT Sport.

Det var i matchen den 8 oktober som Christoffer Brännberger fick rött kort efter en incident med motståndaren Charles Hugoson.

Kantspelaren Hugoson sprang in i mitten där Brännberger stoppade honom med en hand som träffade halsen och Malmö-spelaren föll till marken.

Brännbeger fick elva matchers avstängning för förseelsen av Disciplinnämnden, med motiveringen att han blivit avstängd tidigare i karriären. Men nu häver Riksidrottsnämnden beslutet.

”RIN bedömer att den nu aktuella förseelsen, sett för sig, motsvarar en kortare avstängning. De tidigare nämnda avstängningarna — primärt de som avsett våldsutövning — ligger ca 2,5 år tillbaka i tiden. Även om det gått ett par säsonger sedan dessa incidenter, ligger de inom ett sådant tidsspann, och är av sådan art, att de inte helt kan bortses ifrån”, skriver de i domen.

”Någonstans måste det preskriberas”

Ett beslut som mottogs väl hos Christoffer Brännberger.

– Helt rimligt. Sex matcher är ett hårt straff nog om man ser vad de dömde för. De dömde för någon slags återfallsförbrytning som var för två och ett halvt år sen. Någonstans måste det preskriberas, säger han.

– På de grunderna var det helt horribelt. Det kändes lite som att det var en tombola, och det var tydligt att det var riktat mot mig. Nu ska jag fira.

Hur ska du fira?

– Jag ska träna riktigt jävla hårt, säger Brännberger.

”Det är deras beslut och det accepterar vi”

Pierre Grubbström, ordförande i Svenska handbollsförbundet disciplinnämnd, accepterar RIN:s beslut.

Hur ser ni på att beslutet ändras?

– Vi ser inga konstigheter i det. RIN är yttersta överprövande instans. Det är där man lyfter de ärende man inte är nöjd med utfallet på. De har kommit med ett beslut, det är inte överklagbart, säger han till SVT Sport.

– Jag har inte pratat med RIN om deras beslut än, men det är deras syn på straffvärdet i det här fallet med tanke på vad som hänt innan. Det är deras beslut och det accepterar vi.

Brännberger kan göra comeback när Önnered möter Hallby om en dryg vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.