Niclas Ekberg nobbar VM i januari. Foto: Bildbyrån/TT.

Niclas Ekberg om VM-nobben: ”Fantastiskt svårt beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Niclas Ekberg är nybliven Champions League-mästare och kanske bättre än någonsin.

Men något VM blir det inte för handbollsstjärnan.

– Det var ett fantastiskt svårt beslut, säger han till SVT Sport.

Ekberg spelade en stor roll när Kiel säkrade sin första CL-titel på åtta år. Högersexan blev målbäst i hela turneringen, gjorde de avgörande målen i semifinalen mot Veszprem – där han också blev knockad i slutsekunden – och gjorde också flest mål för Kiel i finalen mot Barcelona.

Dagen efter bragden är han fortfarande tagen.

– Det har inte sjunkit in riktigt. Jag har kämpat så himla många år för att få den här titeln och det är det här man alltid har drömt om. Det är fantastiskt, säger Ekberg.

”Väldigt speciellt”

Särskilt mycket firande blev det dock inte, i dessa coronatider.

Laget flög tillbaka till Kiel vid 01-tiden, umgicks en stund och skiljdes sedan åt.

– Det var inte mycket firande alls. Det känns väldigt speciellt. Men vi njuter av guldet ändå, säger Ekberg.

Han offrade sig inte minst i semifinalen där han tog en rejäl smäll på slutet. Vid ställning 36-35 till Kiel i förlängningen mot Veszprem, fick ungrarna en sista chans att kvittera på frikast. Kiel radade upp muren, serben Petar Nenadic stegade fram – och sköt Ekberg rakt i ansiktet.

Svensken sjönk ner i golvet, grinade illa och blev liggande ett tag. Senare anslöt han till firandet med en ispåse tryckt mot huvudet.

– Jag hann som tur var vrida huvudet lite när jag såg att han vek av och skulle skjuta. Man brukar känna om man står rätt eller inte och det kändes som att jag stod precis rätt, så jag tänkte bara att ”nu får vi stänga ögonen”, säger Ekberg.

– Det brände till på sidan av ansiktet. Det var inte så farligt. Det gjorde ont för stunden, men det var det värt.

”Har yttersta respekt för det”

Om två veckor börjar handbolls-VM i Egypten, men Ekberg kommer inte att spela. Han har tackat nej på grund av coronasituationen i världen.

Ett beslut som han beskriver som ”fantastiskt svårt”.

– Jag hade bestämt mig att jag ville ge landslaget en chans igen och var väldigt inställd på det, och sedan bröt allt loss med allt i världen just nu. Det är en jättesvår situation och var och en får ta ställning. Jag kände att det var för många saker som gjorde att jag kände mig osäker på om jag verkligen ville det. Hade det varit vilken annan dag i veckan som helst under normala omständigheter så hade jag mer än gärna dragit på mig landslagströjan igen, säger Ekberg.

Han fortsätter:

– Jag har yttersta respekt för alla som vill åka, men jag hoppas å andra sidan att man också har respekt för de som inte vill. Det ska inte vara något fel på att inte göra det. Vi är människor och det är något helt annat vi pratar om nu.

Vill spela i landslaget framöver

Förbundskapten Glenn Solberg har full respekt för Ekbergs beslut, enligt högersexan.

Att vinna Champions League har inte ändrat Ekbergs inställning.

– Jag har tagit beslutet och står bakom det till 110 procent. Det kommer inte ändras för att det gick som det gick i går. Detta mästerskapet står jag över och sedan får vi se hur allt ser ut när det är dags igen. Om saker och ting har ändrats så är jag absolut väldigt öppen och omfamnar gärna landslagsdressen en gång till, säger 32-åringen.

REPORTAGE: Därför blev Gulldén Sveriges största stjärna (20 dec 2020)

Fakta: Niclas Ekberg

Född: 23 december 1988 (32 år).

Klubb: Kiel.

Tidigare klubbar: IFK Ystad (–2009), Ystads IF (2009–2010), Köpenhamn (2010–2012).

Position: Högersex.

Längd: 191 centimeter.

Vikt: 89 kilo.

A-landskamper/mål: 176/718.

Främsta meriter: 1 CL-titel, 1 OS-silver, 1 EM-silver, 4 Bundesligatitlar.

Mästerskap: 10 (EM 2010, VM 2011, EM 2012, OS 2012, EM 2014, VM 2015, EM 2016, VM 2017, EM 2018, VM 2019).

Källa: Handbollslandslaget.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.