”En krävande tränare – tror inte de går in halvdant”

Uppdaterad
Publicerad

I morgon ställs Sverige mot ett redan semifinalklart Ryssland i handbolls-EM.

Men det behöver inte vara en fördel.

– De har ju en tränare som inte nöjer sig med mindre än topprestationer så jag tror inte att de går in halvdant, säger förbundskapten Henrik Signell till SVT Sport.

Ryssland inledde gruppspelet i EM med två raka segrar och valde att vila sina stjärnspelare i den betydelselösa matchen, som slutade med rysk förlust, mot Slovenien. När huvudrundan nu ska avslutas är läget detsamma – Ryssland vann stort mot Danmark i går och säkrade i och med det en semifinalplats och har råd att förlora mot Sverige i morgon.

– Rimligtvis borde det vara en fördel för oss men de har en tränare som inte nöjer sig med mindre än topprestationer och han har ju ett ledarskap som är ganska krävande för spelarna, säger förbundskapten Henrik Signell till SVT Sport och fortsätter:

– Jag tror inte att de kommer gå in halvdant utan jag räknar med ett Ryssland precis lika bra som innan.

Hanna Blomstrand är inne på samma spår.

– Hade jag varit Ryssland hade jag velat vinna varje match. Men vi får hoppas att de vilar spelare så att de är fräscha till semifinalen.

Luriga spelare – Rysslands styrka

Sverige svarade för en imponerande prestation i den senaste matchen mot Frankrike och fick med sig oavgjort, 21-21, efter starkt försvarsspel. Men att kopiera försvarsarbetet från den matchen är inget alternativ.

– Ryssland använder sin mittsexa mer. Mot Frankrike kunde vi prioritera bot mittsexan, ta mer höjd och fokusera på niometersspelarna. Där skiljer de sig åt. Sedan har Ryssland många spelare som är bra på att bryta av och göra andra saker utöver deras spel, de är lite lurigare, säger Anna Lagerquist.

Den breda truppen är en annan styrka i det ryska laget.

– De har många bra spelare så det gör ju att de fortsatt är pigga och fräscha. Sedan är de luriga i sitt anfallsspel, säger Signell.

– De har så många olika spelartyper som gör dem svårlästa och det är svårt att ha fokus på en specifik spelare eller ett specifikt spel. De kan göra väldigt mycket och har någon det jobbigt så kommer någon annan innan och gör det ännu bättre oftast.

Sverige möter Ryssland i morgon klockan 18.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.