Magnus Grahn anser att bytet av förbundskapten sker för sent. Foto: TT.

Experten Grahn: ”Rockaden borde ske nu”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports expert Magnus Grahn anser att den nyutnämnde förbundskaptenen för herrlandslaget, Glenn Solberg, skulle tillträtt redan nu och inte fått vänta till nästa år.

– Jag tycker att man skulle gjort rockaden nu, säger Grahn.

Solberg börjar sin anställning hos handbollsförbundet i september och växlar upp till heltid i januari. När EM sedan är över i januari 2020 tar han över ansvaret för herrarna.

– Jag tycker att man skulle gjort rockaden nu men jag vet inte Glenn Solbergs avtal. Men har man ändå bestämt sig för att byta tycker jag att man skulle gjort det nu eftersom alla parter har bestämt sig. Då hade man kunnat få en härlig boost inför hemma-EM i januari, motiverar Grahn.

Grahn pekar på att det blir väldigt kort tid mellan ett avslutat EM på hemmaplan (10-26 januari 2020 där även Norge och Österrike är arrangörsländer) och OS-kvalet knappt tre månader senare.

– Det är ändå tio månader bort. Då hade han kunnat sätta sin prägel på laget redan nu. Det blir extremt kort tid för Sverige att sedan gå in i ett OS-kval och sedan spela OS.

”Norges bäste handbollsspelare genom tiderna”

Annars lovordar Grahn Solberg som val av förbundskapten.

– Det är kanske Norges bäste handbollsspelare genom tiderna, ett väldigt spännande namn och ett intressant val. Han var en extrem playmaker med ett stort spelsinne. Vad han hade för ledaregenskar på banan råder det inget tvivel om men hur mycket coachning har han på den här nivån?

Hur står sig Glenn Solberg bland dem som var kandidater?

– Man kan tycka att det är konstigt med de handbollstraditioner vi har att vi inte har hittat en svensk förbundskapten även om Solberg är ett intressant val. Det fanns svenska alternativ i form av Magnus Andersson, Ljubomir Vranjes och Mikael Franzén.

Hur ser det ut för Sveriges chanser att nå OS i Tokyo?

– Det är avhängigt kring hur det går i EM med hur man blir rankad, men vi kommer ju att gå in i ett OS-kval och chanserna att gå till OS är ganska stora. Vi har ju ett väldigt bra lag och Sverige har stor chans att ta medalj.

Till sin hjälp kommer Glenn Solberg att ha Martin Boquist, som varit assisterande förbundskapten under hela Kristján Andréssons tid i landslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.