Foto: TT Nyhetsbyrån/AFP

Experten inför lottningen: ”Så trött på det här”

Uppdaterad
Publicerad

I kväll lottas vilka Sveriges damer får möta i handbolls-VM i Danmark senare i år. I går kom seedningsgrupperna. Nu kommer kritiken mot dem. ”Jag är så trött på det här..”, säger SVT:s expert Magnus Grahn.

Under tisdagen kom det fram vilka seedningsgrupper som ligger till grund för de kommande grupperna i VM-slutspelet i Danmark. Men det är inga positiva kommentarer SVT Sports expert Magnus Grahn har att säga om dem och hur internationella handbollsförbundet har skött hur seedningsgrupperna framkommit.

– I 20 års tid har jag fått förklara frågor om märkliga beslut från internationella handbollsförbundet, när det är ingen utom dem själva som förstår varför de gör på olika sätt. Det ändras regler inför varje mästerskap, säger Grahn.

Handbolls-VM 2015

– Jag kan inte säga om det är liknande korruptionsfall som inom Fifa, men när det kommer till tävlingarna är det mycket som inte går rätt till. Ta det här från förra året med hur Tyskland kom med till VM trots att de inte var kvalificerade, på bekostnad av Australien. Att jag är trött på detta kan du skriva upp.

Grupperna

Nedan följer seedningsgrupperna, som kan ge Sverige flera olika alternativa grupper till slutspelet. Antingen kan Sverige hamna i en drömgrupp med bland annat Kuba, Argentina, Japan, Kazakstan och Puerto Rico. Men de kan också hamna i en något av en mardrömsgrupp och chansen till avancemang från gruppen är direkt mycket tuffare, Brasilien, Ungern, Ryssland, Tunisen och Serbien kan tillsammans med Sverige bilda en riktig skräckgrupp för svensk del.

Brasilien vann VM senast vilket gjort att Internationella handbollsförbundet gett ytterligare en plats till den Panamerikanska federationen, och det till Kuba – rankat på 40:e plats i världen – som dessutom placerats i första seedningsgruppen, medan högt rankade lag som Serbien och Tyskland tilldelats wild cards och placeras i den sista seedningsgruppen. Detta har fått handbollsexperten Magnus Grahn att rasa.

–  Det är väldigt, väldigt märkligt att ett lag som Kuba kan hamna i första seedningspott och lag som Serbien och Tyskland i den sista. Det säger en hel del om Internationella handbollsförbundets agerande. Det blir bara märkligare och märkligare för varje år. Vi måste få ett stopp på detta och de här sakerna, det gagnar ingen, säger Grahn.

Seedningsgrupperna

Grupp 1: Brasilien, Kuba, Norge och Danmark

Grupp 2: Spanien, Sverige, Montenegro och Frankrike

Grupp 3: Ungern, Holland, Argentina och Rumänien

Grupp 4: Ryssland, Sydkorea, Polen och Japan

Grupp 5: Tunisien, Kina, Den demokratiska republiken Kongo och Puerto Rico

Grupp 6: Angola, Serbien, Tyskland och Kazakstan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM 2015

Mer i ämnet