Foto: Bildbyrån

Experten: Schweiz hade inget att komma med

Uppdaterad
Publicerad

Sverige bjöd hemmapubliken på en storseger när EM drog igång. 34-21 mot Schweiz, och SVT Sports landslagsexpert Magnus Grahn var imponerad av det svenska spelet.

– Schweiz hade ingenting att komma med, säger han.

Inför matchen snackades det om Schweiz spel med uttagen målvakt. Men i första halvlek visade Sverige att de inte bara visste hur man skulle stoppa det, utan även hur man kunde utnyttja det till sin fördel.

– I dem sekvenserna tycker jag Max Darj förtjärnar överbetyg i sitt försvarsspel. De kommer ingenstans överhuvudtaget och Sverige visste precis vad de skulle göra. Och kan man kombinera det med ett målvaktsspel som man hade i Andreas Palicka så kommer de ingenvart. Och på något sätt satte det en prägel på matchen att Sverige hade ett övertag i deras vapen, säger Magnus Grahn.

Handbolls-EM

Sverige utnyttjade onekligen chanserna de fick när Schweiz tog ut målvakten. I första halvleken lyckades till och med Palicka sätta två mål när Sverige gick ifrån till 20-13. Men det var inte bara med målskyttet som Palicka imponerade, utan han räddade rejält många bollar också.

Klipp: Sverige krossade Schweiz i EM-premiären

– Han började stabilt och ju längre matchen gick visade han bara vilken extrem matchvinnare han är. Jag kände bara att det finns nästan ännu mer att ge från honom. Han var fantastiskt bra, men jag har sett honom bättre, så det finns mer och ge från honom även om han gjorde en fantastisk insats.

Magnus Grahn tror att det var viktigt för det svenska laget att proppen gick ur redan i första matchen.

– Det var jätteviktigt. Det skulle kunna varit så att det här skulle vara en belastning med hemmapress och hemmapremiär med 11 000 på läktaren. Man har egentligen allt och förlora i den här matchen. Istället tycker jag att man plockar fram ett lugn och en balans i det, och det kommer göra att man får en skjuts i nästa steg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-EM

Mer i ämnet