Foto: Bildbyrån

Skrällen: Frankrike förlorade premiären

Uppdaterad
Publicerad

Handbolls-EM har fått sin första skräll. Storfavoriten Frankrike förlorade med 25–28 mot Portugal.

– Kan skapa extremt nya förutsättningar inför kommande huvudrunda, säger SVT Sports landslagsexpert Magnus Grahn.

Handbolls-EM i Sverige, Norge och Österrike inleddes i går. Under mästerskapets andra speldag fick publiken i Trondheim uppleva en stor skräll då Frankrike förlorade mot Portugal med 25–28 (11-12). Portugal har i princip inga meriter inom handbollen på seniorsidan.

– En riktigt stor skräll. Portugal har historiskt gjort bra ungdomsmästerskap men aldrig under seniormästerskap. Jag har trott att Portugal kommer bli bra i framtiden, men inte redan nu. En riktig häftig start på mästerskapet, säger SVT Sports landslagsexpert Magnus Grahn.

Handbolls-EM

Frankrike har tagit hela sex VM-guld, tre EM-guld samt två OS-guld. Senaste mästerskapsguldet kom under VM 2017 på hemmaplan.

Spetsar till gruppen

Frankrike och Portugal spelar i grupp D tillsammans med Norge och Bosnien/Hercegovina. I handbolls-EM går de två bästa lagen i grupperna vidare till huvudrundan. Där ställs grupp D mot grupp E (Danmark, Island, Ungern och Ryssland) och grupp F (Schweiz, Sverige, Slovenien, Polen).

– Det här kan skapa extremt nya förutsättningar inför kommande huvudrunda, säger Magnus Grahn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-EM

Mer i ämnet