Emilia Chengini spelar handboll i Skottland.

”Folk brukar inte fatta vad handboll är”

Uppdaterad
Publicerad

Emilia Chegini lämnade Sverige för studier i Skottland. Hon hittade ett handbollslag att spela i, men sporten är fortfarande okänd bland lokalbefolkningen.

– Folk brukar inte fatta vad handboll är. De frågar typ ”är det fotboll fast med händerna?”, säger hon till SVT Sport.

SVT Sport fortsätter med reportageserien #proffsliv, där vi talar med svenska idottare om deras vardag utomlands. I många sporter är dominansen av svenska herrproffs nästintill total, men inom handboll är det något jämnare. SVT:s genomgång visar att det finns 45 damspelare inom handbollen som spelar utomlands, medan siffran för svenska herrar är 90.

Emilia Chegini spelade handboll i Eslöv, men la av innan hon nådde A-laget. Handbollen låg på is fram till att hon flyttade till Skottland för att plugga till arkitet på Dundee Uni. Till sin förvåning märkte hon att universitetet hade ett handbollslag, som är med i seriespel. Dels i en liga där de möter andra lärosäten, dels i en proffsliga.

– Jag tror faktiskt att handbollen kommer att växa här. Det kommer hela tiden fler och fler lag, och fler börja spela, säger hon.

Hon får ingen lön, men en del spelare i proffsligan är även skotska landslagsspelare, och får en liten ersättning för landskamper. Matcherna spelas runt om i Storbritannien – nyligen var Dundee exempelvis i London och spelade match.

– Men det är såklart en helt annan nivå på spelet i Sverige än här, säger hon.

Återstår att se hur stor handbollen kommer att bli i Skottland, men Emilia stortrivs med i laget och i landet i stort. Även maten gillar hon.

Har du testat haggis då? (skotsk nationalrätt med bland annat  lever, lunga och hjärta från får)

– Ja, fast jag åt vegeratirsk haggis.

Vegetarisk haggis? Vad påminner det om?

– Hm... Det är ganska unikt. Men man ska i alla fall äta det med rotmos och en speciell sås för att få hela upplevelsen. Helt klart värt att prova!

#Proffsliv – så gjorde vi

Under januari månad kartlade SVT Sport alla svenska utlandsproffs inom fotboll, ishockey, handboll, basket och volleyboll. I begreppet proffs tog vi in alla spelare som tillhör en utländsk förening som utövar elitidrott, vi tog inte hänsyn till exempelvis storlek på inkomst för spelarna (vissa lever väldigt gott på sin idrott, andra tjänar ganska lite).

Vi är medvetna om att transfermarknaden ständigt rör sig i sporterna och att det både kan saknas en del spelare medan andra kanske bytt klubb, nyligen slutat eller flyttat hem. Ser du uppenbara fel så tipsa gärna via mejl eller sociala medier.

Källor: handbollskanalen.se, Svenska basketförbundet, Svenska volleybollförbundet, fotbollstransfers.com, Soccerway, eliteprospects.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.