Ludvig Hallbäck. Foto: Bildbyrån

Gjorde flest mål i U18-EM – får inte spela VM

Uppdaterad
Publicerad

Han blev hela turneringens skyttekung när Sverige tog hem guldet i U18-EM i handboll för två veckor sedan. Ändå blir det inget VM-slutspel nästa år för Ystads Ludvig Hallbäck då handbollsförbundet väljer att rotera spelare.

– Det är klart att man hade velat spela, så är det ju, säger Ludvig Hallbäck till SVT Sport.

Det går ingen nöd på svensk handboll, den saken är säker. A-landslaget tog en fin silverpeng i EM i vintras och för två veckor sedan vann herrarnas U18-landslag guld i EM.

En av hjältarna i det laget var 17-årige Ludvig Hallbäck, som till vardags spelar i Ystads IF i Handbollsligan.

–Det var en häftig upplevelse, nu har man hunnit smälta det lite. Det är nog något av det coolaste jag varit med och upplevt. Att vi fick avsluta det med ett guld var magiskt, säger Ludvig Hallbäck när SVT Sport träffar honom i Ystad.

Hela truppen byts ut

Men nästa år blir det inget slutspel med Ludvig Hallbäck eller de andra spelarna som tog guld. Trots att ett VM väntar för årskullen väljer Svenska handbollförbundet att byta ut hela truppen till det mästerskapet.

– Det är klart att man jättegärna velat vara med och spela för Sverige, men det är en bra filosofi de har att man ska få ha en hel försäsong hemma. Plus att vi har så många 00:or som slåss om platserna och att alla får uppleva det som vi fått göra är jäkligt häftigt, det är få förunnat att göra det, säger Ludvig Hallbäck ödmjukt.

Tränas av pappa

Hemma i Ystad tränas Ludvig av pappa Jerry Hallbäck, som även är förbundskapten för P98-99-landslaget.

– Det blir spännande att se vad vi kan få för utfall på det. Det är fler som får möjligheter att spela internationella matcher. Här kommer fler få chansen att lära sig spela den här typen av matcher, säger Jerry Hallbäck.

Trots succén i landslaget känner inte Ludvig Hallbäck någon större press inför den kommande säsongen i Ystad.

– Nä, mer press vet jag inte. Det är bara att försöka göra sitt bästa på träningar och matcher. Ta de chanserna man får, så hoppas och tror jag på att jag får en större roll, säger Hallbäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.