Albin Lagergren och SVT:s expert Magnus Grahn. Foto: Bildbyrån.

Grahn: ”Han var fullständigt briljant”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige följde upp sitt överraskande VM-silver med att spela sig till OS i Tokyo.

SVT:s Magnus Grahn är imponerad.

– Jag var orolig innan för man vet aldrig om det var en engångsföreteelse. Men de har verkligen fortsatt på den inslagna vägen, säger han.

Sverige säkrade en OS-biljett efter en sjumålsseger, 32-25, mot Slovenien i den avgörande matchen i OS-kvalet.

Efter oavgjort mot Tyskland och en elvamålsseger mot Algeriet säkrade de gruppvinsten före tyskarna med ett måls marginal.

”Utan några spärrar”

– En superhelg. De har fortsatt spela fröjdigt utan några spärrar på något sätt. Redan efter en halvlek mot Tyskland förstod man att de är på samma nivå som i VM. De tog bort min oro direkt, säger SVT:s expert Magnus Grahn.

Han lyfter fram fyra spelare som han tycker sticker ut ”enormt” under helgen: målvaken Andreas Palicka, försvarsjätten Max Darj, playmakern Jim Gottfridsson och Albin Lagergren.

Just den sistnämnde golvade Grahn i matchen mot Slovenien där han noterades för två mål.

”Fullständigt briljant”

– Han är fullständigt briljant i hela matchen. I försvarsspelet, kontringar, han väljer rätt och är jätteviktig i avgörande lägen när vi rycker ifrån.

Vad betyder det att Sverige får en lättare OS-grupp i och med gruppsegern i kvalet?

– När man väl kommer till OS gäller det hur som helst att vinna rätt matcher. Fyra lag (av sex) går vidare till kvartsfinal. Men det är klart att det är skönt och behagligt att veta redan innan att man inte stöter på Spanien och Danmark direkt i gruppspelet. Men som det här laget presterat både i kvalet och tidigare i VM behöver de inte vara oroliga för något lag.

KLIPP: Tre saker du inte visste om handboll (12/3-2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.