Grahn: ”Sverige är som en dator som hängt sig”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige gick med nöd och näppe vidare till huvudrundan i handbolls-EM efter 27-27 mot Tjeckien som man därmed gick före på målskillnad. Trots en svag insats även mot Spanien tror SVT Sports expert Magnus Grahn på spel om medaljerna.

– Sverige är som en dator som hängt sig, som man vill starta om, säger Grahn.

Det såg inte bra ut i går kväll i måstematchen mot Tjeckien, där motståndaren var en boll på benet från att få en chans i slutsekunderna. Om det blivit ett tjeckiskt mål där hade Sverige redan fått packa sina väskor.

– Det har fallerat ganska rejält. Det går inte att känna igen det Sverige jag sett de senaste åren. Försvarsspelet var inte tillräckligt aggressivt och vi hade inget bra målvaktsspel. Vi hade bara tre räddningar i går och det är en prestation att klara ett kryss då. Jag saknar trycket i anfallsspelet och kanterna har försvunnit. Det har blivit för passivt, säger Grahn om matchen igår blandat med reflektioner från förlusten mot Spanien.

Handbolls-EM

Tacksam för att slippa Danmark och Frankrike

– Även om Sverige gjort mindre bra insatser mot Spanien och Tjeckien finns det möjligheter att nå semifinalen från huvudrundan, säger Grahn och är tacksam över att Danmark och Frankrike finns i den andra gruppen.

Tror du fortfarande på medalj eller vad kan vi förvänta oss av Sverige?

– Sverige är som en dator som hängt sig. Man känner att man skulle vilja starta om allting eftersom jag vet att det finns resurser i det här laget, som de visat tidigare. Jag ändrar inte mitt tips utan tror att Sverige tar sig till semifinal och spelar om medaljerna.

Nästa måstematch är redan på torsdag mot Ryssland.

– Ryssland på torsdag är den mest osäkra av matcherna i huvudrundan. Ryssland är inte längre stereotypt utan har blivit ett modernt handbollslag, analyserar Grahn.

Fakta: Så fortsätter EM

Sex lag spelar i Sveriges grupp i mellanrundan i Bratislava, där de två bästa lagen når EM-semifinal. Lagen tar med sig inbördes resultat från det första gruppspelet.

+ Ställningen:

Tyskland, Spanien och Ryska laget har två poäng. Norge, Sverige och Polen har noll poäng.

+ Spelprogrammet:

Torsdag: Sverige–Ryska laget, Tyskland–Spanien, Polen–Norge.

Fredag: Sverige–Polen, Norge–Tyskland, Spanien–Ryska laget.

Söndag: Sverige–Tyskland, Ryska laget–Polen, Spanien–Norge.

Nästa tisdag: Sverige–Norge, Polen–Spanien, Tyskland–Ryska laget.

+ Den andra gruppen:

Spelas i Budapest. Danmark, Frankrike och Island är vidare med två poäng. Nederländerna, Kroatien och Montenegro med noll poäng. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-EM

Mer i ämnet