Emil Mellegård jublar. Sverige är vidare i handbolls-EM. Foto: Bildbyrån

Sverige vidare till huvudrundan efter jätterysare

Uppdaterad
Publicerad

Tre målvaktsräddningar på 60 minuter – inga i andra halvlek.

Bättre målskillnad tar Sverige vidare till huvudrundan i handbolls-EM efter 27-27 i ödesmatchen mot Tjeckien.

– Vi hade kunnat springa i väg med några fler målvaktsräddningar, säger rutinerade Jim Gottfridsson.

Redan inför ödesmatchen mot Tjeckien, som Sverige inte fick förlora, hopade sig orosmolnen över den slovakiska huvudstaden Bratislava. Några timmar innan avkast meddelande landslaget att Daniel Pettersson testat positivt för covid-19 och att Valter Chrintz flugit in som reserv.

Väl till match blev det en nagelbitare.

Handbolls-EM

I en match som mer liknade fribrottning mellan två tungviktare följdes lagen åt i princip hela vägen.

Trots hackande spel hade Blågult ledningen med 12-11 i halvtid och när Sverige ryckte till sig en tremålsledning, 22-19, via ett par straffmål av Hampus Wanne kändes biljetten till huvudrundan klar.

Inga räddningar i andra halvlek

Men ett ineffektivt Sverige bjöd in ett vilt kämpande Tjeckien samtidigt som måvaktsduon Andreas Palicka och Peter Johannesson hade en svart dag på jobbet. Totalt blev det bara tre räddningar, inte en enda i andra halvlek, för Sverige. Detta till trots lyckades laget hålla undan.

Det blev totalt 27-27 i slutändan och det var i sanningens namn med stor hjälp av fru Fortuna som Sverige klarade det. Med tio sekunder kvar fick Tjeckien ett kontringsläge, men passningen tog på en tjeckisk fot och tiden rann ut.

– Vi bjöd inte på någon snygg handboll i dag. Vi har ingen målvaktsräddning i andra och lyckas ändå hålla i från. Det är skönt. Tjeckien är inget dussingäng. Det visste vi om. Men vi kan göra det lite bättre, säger Jim Gottfridsson.

I och med att Sverige hade bättre målskillnad räcker det oavgjorda resultatet trots att Tjeckien hade samma poäng. Glenn Solbergs lag är vidare till huvudrundan, tillsammans med Spanien.

– Framförallt är jag glad. Skönt att vara vidare. Man står här med känslan att man vill spela en handbollsmatch igen och göra det bättre. Nu har vi en extradag att analysera och titta igenom vad vi kan förbättre. Vi hade kunnat springa i väg med några fler målvaktsräddningar, säger Gottfridsson.

Härnäst väntar Ryssland i den första matchen i huvudrundan. Därefter i tur och ordning Polen, Tyskland och Norge.

Vad behöver ni förbättra från gruppspelet?

– Försvarsspel och målvaktsspel måste bli bättre.

Fakta: Så fortsätter EM

Sex lag spelar i Sveriges grupp i mellanrundan i Bratislava, där de två bästa lagen når EM-semifinal. Lagen tar med sig inbördes resultat från det första gruppspelet.

+ Ställningen:

Tyskland, Spanien och Ryska laget har två poäng. Norge, Sverige och Polen har noll poäng.

+ Spelprogrammet:

Torsdag: Sverige–Ryska laget, Tyskland–Spanien, Polen–Norge.

Fredag: Sverige–Polen, Norge–Tyskland, Spanien–Ryska laget.

Söndag: Sverige–Tyskland, Ryska laget–Polen, Spanien–Norge.

Nästa tisdag: Sverige–Norge, Polen–Spanien, Tyskland–Ryska laget.

+ Den andra gruppen:

Spelas i Budapest. Danmark, Frankrike och Island är vidare med två poäng. Nederländerna, Kroatien och Montenegro med noll poäng. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-EM

Mer i ämnet