Nathalie Hagman saknas i den svenska truppen. Arkivbild. Foto: TT

Hagman petad – men målvaktsstjärnan tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Bundsen petades i EM. Nu är hon tillbaka till OS-kvalet i vår.

Däremot saknas kantspelaren Nathalie Hagman som varit given i landslaget i många år.

– Hon kan bättre, säger förbundskaptenen Tomas Axnér.

Isabelle Gulldén och Sabina Jacobsen har tackat för sig i landslaget där Gulldén tackade för sig i landslaget efter EM i december som var Sveriges sämsta på 16 år. Nu är det dags att ladda om för de svenska damerna och först ut blir OS-kvalet den 19-21 mars.

Där ställs Sverige mot Spanien, Argentina och Senegal och de två bästa lagen i gruppen går vidare till OS.

– Att få delta i ett olympiskt spel tror jag är något som alla har drömt om. Vi har i kvalet allt i våra egna händer och ska göra allt som står i vår makt för att kvittera ut biljetter till Tokyo, säger förbundskaptenen Tomas Axnér.

Bundsen tillbaka

På tisdagen presenterade han truppen som innehöll flera överraskningar. Bland annat skiftar Sverige på målvaktsposten. Filippa Idéhn ut och Johanna Bundsen, som petades från EM, in.

Tillbaka är också Johanna Westberg, Hanna Blomstrand och Emma Fernis, som alla spelat minst två mästerskap vardera för Sverige.

I truppen fanns också en debutant med, Jenny Carlsson som spelar för Holstebro i Danmark.

”Är en matchvinnare”

– Det är självklart jättekul att få chansen i landslaget, det var svårt att fokusera på skolarbetet igen efter att jag fick samtalet. Drömmen att spela i landslaget har alltid funnits i bakhuvudet, säger Carlson som tidigare har 32 U-landskamper på meritlistan.

Axnér om debutanten:

– Hon har gjort en jättefin säsong, hon är en matchvinnare och en klassisk playmaker. Hon har bra tempo och har ett bra skott, hon var ganska nära att komma med förra gången men har verkligen stärkt sina aktier efter mästerskapet, säger han.

Hagman petad

Från senaste truppen saknas däremot Nathalie Hagman. Hon har varit självskriven i landslaget de senaste åren men petas alltså nu för Emma Fernis.

– Hagman spelar i Nantes i den franska ligan och har haft en del begränsad speltid där, och jag tycker inte heller att hon hade ett supermästerskap senast. Hon kan bättre och jag har sett och följt Emma ganska mycket under vintern, och har tyckt att det har sett bra ut. Så det handlar mycket om Emmas prestation att hon får chansen nu, säger Tomas Axnér.

MER HANDBOLL: Jamina Roberts glänste när Sävehof slog Skövde (8 februari 2021)

Här är svenska truppen:

Målvakter: Johanna Bundsen, Jessica Ryde, Evelina Eriksson

Vänstersex: Emma Rask, Elin Hansson

Mittsex: Linn Blohm, Anna Lagerquist

Högersex: Matilda Lundström, Emma Fernis

Vänsternio: Jamina Roberts, Johanna Westberg, Kristin Thorleifsdottir

Mittnio: Carin Strömberg, Melissa Petrén, Jenny Carlson

Högernio: Nina Dano, Hanns Blomstrand, Emma Lindqvist

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.