Nathalie Hagman missade straff i slutsekunden – och Danmark vann med 30-29. Foto: Bildbyrån

Sverige missade straff i sista sekunden – föll mot Danmark

Uppdaterad
Publicerad

I den absolut sista sekunden fick Sveriges Nathalie Hagman straffkast. Hon kunde skjuta 30-30 och rädda Sverige från förlust – men sköt en svag straff och missade. Danmark vann sekundrysaren med 30-29.

– Det är en psykologisk kamp mellan målvakt och spelare och i dag vann Sandra Toft den, säger Nathalie Hagman till SVT Sport.

Sverige mot Danmark i EM-premiären blev en riktig sekundrysare. Danmark sköt 30-29 med uttagen målvakt med bara fem sekunder kvar. Då vände Sverige blixtsnabbt – sköt mot det tomma målet, den danska utespelaren Anne Mette Hansen räddade innanför straffområdsgränsen och Sverige fick straff.

Den klev Nathalie Hagman, dittills hundraprocentig från strafflinjen fram för att ta. Efter en stunds väntan fick hon skjuta – men straffen gick rätt på Sandra Toft i målet. Lyckliga danskor firade segern vilt kring sin hjälte.

”Jävligt surt”

– Det är såklart man har många tankar, och så är det ibland, ibland tar det längre tid. I dag tänkte jag mycket, samtidigt så hade jag bra självförtroende när jag gick fram, säger Nathalie Hagman till SVT Sport.

– Det är en psykologisk kamp mellan målvakt och spelare och i dag vann Sandra Toft den, och tyvärr slutade det på det här sättet i dag.

Hur mycket tror du det påverkade dig?

– Det är svårt att säga, ingen gillar att vänta med att lägga en straff, men jag ska absolut inte skylla på det. Jag har gjort massor av mål så men tyvärr läste hon mig i dag. Jävligt surt.

– När de får den sista straffen kallar jag på min målvaktskollega för jag kände att jag tar den här, säger Sandra Toft till SVT Sport.

Vad sa din magkänsla?

– Att hon skulle lobba – och det gjorde hon bevisligen. Skönt med en liten revansch på Sverige, fortsätter Toft och syftar på VM-kvartsfinalen 2017 då Sverige vann med 26-32.

Sverige förlorade målvaktsmatchen

Sverige hade ledningen både i den första halvleken och under den andra, men allt som allt kokades det ner till att Sverige hade för få räddningar. Johanna Bundsen, som har kommit till turneringen med en hjärnskakning, räddade sex av 27 skott. Ersättaren Filippa Idehn räddade två av elva skott.

Den danska ersättaren Althea Reinhardt räddade sju av 24 skott.

Nämnde Nathalie Hagman blev målbäst i Sverige med sju mål. Halvskadade Isabelle Gulldén gjorde fem mål och blev näst bästa svenska målskytt.

Redan om två dagar får Sverige chans till revansch – då mot Serbien.

– Det är jätteskönt, jag kommer nog vara lite deppig i kväll, men jag ska vara redo om två dagar, säger Nathalie Hagman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.