Sabina Jacobsens CSKA går starkt i Champions League. Foto: TT

Succé för Sabina Jacobsens CSKA i Champions League

Uppdaterad
Publicerad

Den återuppväckta jätten CSKA Moskva tar mark i handbollseuropa.

Under måndagskvällen blev de klara för kvartsfinal i Champions League – på klubbens första försök.

– Om någon hade sagt det innan säsongen började så hade jag tänkt att det blir nog tufft. Men nu är vi där och jag är otroligt stolt, säger CSKA:s svenska försvarsgeneral Sabina Jacobsen till SVT Sport.

Ettan och tvåan i grupperna kvalificerar sig direkt till kvartsfinal medan resten får slåss om åttondelsfinalplatserna. På måndagskvällen slog CSKA kroatiska Podravka Vegeta för andra gången på två dagar och säkrade en av direktplatserna.

– Det blir inte en lätt kvartsfinal. Så är det ju. Men det är jätteskönt att vi slipper spela åttondelsfinal, säger Sabina Jacobsen.

”Tufft spelschema”

Förutom en sedvanligt gedigen försvarsinsats stod Jacobsen för två mål när hennes lag vann med 36-20.

– Vi har har haft ett tufft spelschema och har ett tufft spelschema framför oss. Vi var trötta i slutet men det var de också. Till slut så kunde vi springa hem matchen, säger hon.

Flera ryska landslagsstjärnor

CSKA Moskva lade ner sin handbollsverksamhet 2001 och återuppstod som handbollsklubb 2019. På två år har man lyckats knyta till sig flera ryska landslagstjärnor, knipit en tredjeplats i ligan och nu gått till kvartsfinal i Champions League.

– Vi har ändå lyckats få ihop ett lag på två år. Vi har haft en del skador på viktiga spelare och har fortfarande men hade en stor trupp när vi drog igång i somras. Vi är otroligt skickliga individuellt i anfallet men vi höjer det en nivå när vi verkligen spelar tillsammans, då är vi ruggigt bra!

Petades ur EM-truppen

Jacobsen kom i höstas tillbaka från en knäskada och siktade på en plats i den svenska EM-truppen men lämnades utanför. Hon har till synes svarat på petningen på bästa möjliga sätt och spelar regelbundet i den ryska ligatvåan.

Hur ser du på din framtid i landslaget?

– Jag vet faktiskt inte riktigt. Det beror lite på hur kroppen har det helt enkelt. Just nu koncentrerar jag mig bara på att kunna spela och vara skadefri helt enkelt.

Hur känns kroppen nu då?

– Just nu känns det bra, vi har ett väldigt tight spelprogram men just nu kan jag vara med på allting spelar varje match så det känns bra.

ARKIV: Jacobsens CSKA förlorade cupfinalen – mot ett annat svensklag (20 augusti):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.