Sverige till semi efter jättevändning

Uppdaterad
Publicerad

Heroisk vändning.

Och Sverige är klart för semifinal i handbolls-EM efter dramatisk seger mot Norge.

Där 21-årige Valter Chrintz avgjorde på straff till 24–23 i slutsekunderna.

– Obeskrivligt, säger Chrintz till SVT Sport.

De svenska handbollsherrarna, regerande vice världsmästare, vann efter osannolikt drama i grannlandsmötet med Norge om huvudrundans andra plats i semifinalerna. 24–23 segrade svenskarna med i Bratislava.

Där det stod 23–23 med femton sekunder kvar av matchen, då fick Sverige straff. Både första- och andravalet Hampus Wanne och Niclas Ekberg hade missat under andra halvlek, och 21-årige Valter Chrintz hade utnyttjat den senaste och fick nytt förtroende. Och Chrintz, som kallades in mitt i mästerskapet, satte den i Torbjörn Bergeruds vänstra kryss – och Sverige tog ledningen för första gången sedan de hade 2–1 i inledningen av matchen.

Norge fick sedan efter timeout ett sista anfall, och missade.

KLIPP: Chrintz: ”Jätteglad att vi kommit så här långt”

– Obeskrivligt, det känns så bra. Jag är jätteglad att vi har kommit så här långt och att vi verkligen tog chansen, säger Valter Chrintz till SVT Sport.

Berätta vad du tänker inför sista straffen.

– Det är extremt många tankar som går i slutet där, jag var extremt nervös för att det var jag som skulle ta den. Det blev ett litet avbrott när de skulle byta målvakt, det går någon minut där och då hinner man tänka allt i hela världen känns det som. Men jag försökte lugna mig själv och sätta dit den. Jag kommer inte faktiskt ihåg vad som händer efter jag gör min första fint.

Hade du bestämt var du skulle sätta den?

– Nej, jag hade ingen aning. Jag ville egentligen skjuta höger uppe för målvakten, men så blev det inte.

”Skit i om man missar”

Detta efter en match där dramatiken uteblev i första halvlek. Sverige, som saknade Andreas Palicka och Felix Claar på grund av positiva covid-19-test under gårdagen, hade avslutsproblem, ingen fart eller riktning. Och Palickas målvaktsersättare Tobias Thulin fick en räddningsprocent på 20 – och Norge, som ledde som mest med sex bollar, gick in i halvtidsvilan med fem – 14–9.

– Jag sade till andra halvlek: hur ofta får vi en sådan här chans? Det är bara ut och köra. Skit i om man missar, alla handbollsspelare i hela världen missar. Det är bara att skjuta och mala ner dem, säger lagkapten och niometersspelaren Jim Gottfridsson till SVT Sport.

Sverige gjorde en förändring till andra 30:an i Zimny-stadion i Slovakien. Peter Johannesson in mellan stolparna i stället för Thulin. Och det gav effekt.

Han räddade straff, stoppade avslut med huvudet och på norrmännens 18 skott i andra halvlek räddade Johannesson nio – 50 procent. Dessutom anföll Sverige betydligt bättre, och matchvinnaren Chrintz blev de blågulas bästa målskytt på sex mål.

Kan bli Danmark i semi

Där Sverige alltså vann med 24–23 efter jättevändning.

– Ja, det är helt otroligt. Det är det här man spelar för, kan man säga. Och den här matchen, jag vet inte vad jag ska säga. Vi gnetade på och sedan lyckas vi vända fem mål mot Norge som är hur bra som helst. Jag är så lycklig. Vi är så bra, vi är så jävla bra, säger Max Darj till SVT Sport.

Sverige ska nu spela EM-semifinal på fredag den 28 januari, mot antingen Danmark, Frankrike eller Island. Den andra huvudrunda-gruppen avgörs i morgon, onsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.