Foto: Bildbyrån

Två EM nära arrangeras i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Två världsmästerskap är redan klara.

Nu är Sverige nära att även få arrangera två Europamästerskap i handboll.

– Ett bra betyg för alla oss som jobbar med detta, säger Svenska handbollslandslagets vd Stefan Lövgren till SVT Sport.

Europeiska handbollsförbundet har nu bekräftat vilka arrangörsländer som lagt ett bud på EM för damer och herrar mellan 2026 och 2028. Sverige planerar att tillsammans med Danmark och Norge vara värd för herrarnas EM 2026, och damernas EM 2028. Inga andra handbollsförbund har lagt ett bud till de två mästerskapen.

– Man får ju vänta till kongressen, men den ska ju bara vara formalia. Detta väcker ju ett enormt större intresse från partners och media än vad vardagshandbollen gör, säger Svenska handbollslandslagets vd Stefan Lövgren.

Till herr-EM 2026 kommer två gruppspel, med det svenska herrlandslaget i den ena, och mellanrundan spelas i Sverige – närmare bestämt Kristianstad Arena och Malmö Arena. Slutspelet avgörs i Danmark.

”Delar broderligt”

Och till dam-EM 2028 byts de svenska gruppspelsarenorna ut till Helsingborg Arena och Scandinavium. Och finalhelgen spelas i Norge.  

– Den här gången får vi lite mindre i turneringarna, men vi delar broderligt och systerligt, säger Lövgren.

Ett definitivt beslut om värdnationer för EM-turneringarna 2026 och 2028 fattas på Europeiska handbollsförbundets kongress i Wien den 20 november.

Förutom att Sverige högst sannolikt står som delad värd för EM 2026 och EM 2028, ska både herr- och dam-VM 2023 arrangeras här. Herrarnas tillsammans med Polen, och damernas med Norge och Danmark.

MER HANDBOLL: Målvakt bakom Kristianstad överlägsna seger (19 oktober 2021)

Kommande handbollsmästerskap i Sverige

VM 2023, herrar: 11 januari–29 januari (tillsammans med Polen). Finalen spelas på Tele2 Arena.

VM 2023, damer: december (tillsammans med Norge och Danmark)

EM 2026, herrar: 15 januari–1 februari (tillsammans med Norge och Danmark) Definitivt besked tas 20 november

EM 2028, damer: 30 november–17 december (tillsammans med Norge och Danmark) Definitivt besked tas 20 november

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.